09:00

29.10.2020

09:00

29.10.2020

RTK

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt izjavila je da je Kosovo test demokratije, ali da veće angažovanje prijatelja u američkom Kongresu i albansko-američke zajednice može pomoći u izgradnji mira i prosperiteta za sve.

Ona je govorila na mrežnom okruglom stolu o budućnosti Kosova, kojim je predsedavao predsedavajući američkog Komiteta za spoljne poslove Eliot Engel.

Olbrajtova je kritikovala Trampovu administraciju zbog pristupa problemu.

„1998-1999. cilj je bio ujediniti svet oko demokratskih principa i posvećenosti miru. Kampanja koju je vodio Klinton bila je za uspešne rezultate. Biden je mobilisao zemlje u NATO kampanji, članovi Kongresa predvođeni Engelom pokazali su veliku posvećenost. Sada je vreme da već sledeće nedelje ponovo uspostavimo našu posvećenost nakon četiri godine neuspeha i pristupa Trampove administracije Kosovu i Srbiji. Kosovo i dalje ostaje poligon za demokratiju, ali uz veliko zalaganje prijatelja u Kongresu i albansko-američke zajednice oni mogu pomoći u izgradnji mira i prosperiteta za sve. Američke patriote su pravi prijatelji Albanaca“, rekla je ona.