17:14

18.11.2020

17:14

18.11.2020

RTK

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore izražava ogorčenje prema vlastima u Srbiji, koje nastavljaju da skrivaju monstruozne zločine počinjene na Kosovu, tako što ne otkrivaju lokacije posmrtnih ostataka nevinih građana koje su ubile srpske paravojne snage.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova, sudovi i tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji već decenijama su upoznati sa posmrtnim ostacima kosovskih Albanaca u mestu zvanom Kiževak, blizu Raške, ali nisu preduzeli nijedan korak da taj zločin otkriju.

"To dokazuje da zločini koje je počinio Miloševićev državni i zločinački aparat, čiji su bliski lojalni saradnici i sada nadležni vođenje države Srbije, Vučić i Dačić, namerno drže otvorenom jednu od najozbiljnijih rana posleratnog Kosova pitanje nestalih. Ovo takođe otkriva pravo lice srpskih lidera, koji se ne ograđuju od svoje zločinačke prošlosti. Ne može biti dijaloga niti konačnog sporazuma sa državom koja se i dalje ne izvinjava za zločine počinjene na Kosovu i koja i dalje skriva tragove genocida. Međunarodna zajednica mora da vidi Rašku i druge masovne grobnice u Srbiji i da ne ćuti pred činjenicama koje dokazuju odgovornost Srbije pred međunarodnom pravdom za svaki zločin, masakr i genocid počinjen na Kosovu", ističe se u saopštenju MSP.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore čestitalo je vladinoj komisiji za nestala lica i direktoru Instituta za sudsku medicinu u Prištini, koji veoma naporno rade na pronalaženju i identifikovanju tela nestalih sakrivenih u ovoj masovnoj grobnici u Srbiji.

"Dugujemo Kosovu i svim majkama i porodicama nestalih da učinimo sve što je u našoj moći i ne ostavimo kamen na kamenu do potpunog prosvetljenja sudbine njihovih najmilijih. Srcem i umom smo uz porodice u ovom teškom periodu, kada su boli ovih dana sve jači, a rana se produbljuje, 21 godinu nakon završetka rata. Nastavak politike nekažnjavanja u Srbiji i dalje ostaje mrlja na međunarodnoj pravdi, stoji u saopštenju MSP.