18:48

19.11.2020

18:48

19.11.2020

Glas Amerike

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak izjavio je da je optimista u vezi sa dijalogom dve strane jer, kako je rekao, Beograd i Priština su svesni da im je dijalog potreban.

Lajčak je tokom video/telekonferencije, koju je organizaovala Škola naprednih međunarodnih studija vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins, rekao da Kosovo i Srbija demonstriraju posvećenost i shvataju da je to u njihovom interesu.

„Kada dijaloga nije bilo – bilo je nestabilnosti. Sada, kada dve strane razgovaraju, to stvara utisak da su stvari pod kontrolom. Takođe, dijalog se ne može zaobići. Dve strane žele evropsku budućnost i znaju da je jedini put za to kroz dijalog“, rekao je Lajčak koji je ponovio očekivanje da Kosovo i Srbija sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa mogu postići u narednih nekoliko meseci.

Upitan da li se i kako može naći rešenje za očekivanja dve strane u kojima Kosovo traži obostrano priznanje, dok se Srbija pita da li će i šta dobiti, Lajčak je rekao da o rešenju odlučuju tri strane.

„U stalnom sam kontaktu sa svima, uključujući i države članice Evropske unije jer i ona ovde ima reč. Ne želimo da imamo gubitnike i dobitnike – jer želimo da svi budu pobednici“, rekao je Lajčak tokom telekonferencije.

„Razmena teritorija više nije tema dijaloga i to je bilo pitanje koje je izazvalo negativne rekacije širom regiona. Mnogi su ukazivali da bi to značilo otvaranje Pandorine kutije. Evropska unija nije saglasna sa filozofijom - šta god se dogovore dve strane treba prihvatiti. Mi smo čuvari evropskih vrednosti i rešenje treba da približi dve strane i bude prihvatljivo Evropskoj uniji. Rešenje treba da bude u duhu 21, a ne 19 veka. Takođe, mi rešenje ne možemo želeti više od samih strana učesnica“, smatra Lajčak.

Bez precizaranja o kojim se državama tačno radi - specijalni predstavnik Evropske unije upitan je o trećim stranama koje nisu zainteresovane za rešenje spora Srbije i Kosova u duhu njihovog puta ka EU.

„Moj odgovor je jasan - ne treba da brinemo zbog toga dok smo mi ozbiljni. Nema aternative evropskoj budućnosti. Briga se može javiti samo ako zemlje Zapadnog Balkana prestanu da veruju u svoju evropsku perspektivu. Članstvo nije milostinja, to se zaslužuje reformama na osnovu kojih dobijete priliku da igrate u evropskoj ligi. To je zasnovano na razvijanju i poštovanju vladavine prava“, ukazao je Lajčak.

Zvaničnik Evropske unije je tokom izlaganja istakao i značajnu ulogu Sjedinjenih Država u, kako je označio, oblikovanju Zapadnog Balkana.

„Ne bismo bili uspešni bez partnera. Sjedinjene Države shvataju da je EU rešenje za budućnost i to promovišu. U poslednje dve godine u tome je bilo malo poteškoća, ali sada verovatnim izborom predviđenog predsednika Bajdena – očekujemo najbližu saradnju za dobrobit naroda koji žive na području Zapadnog Balkana“, zaključio je Lajčak.