17:57

21.11.2020

17:57

21.11.2020

RTK2, Gazeta Express

Poslanica Demokratske partije Kosova (DPK) Bljerta Deljiu Kodra rekla je da elite u Srbiji proizvode opasan mentalitet među srpskim stanovništvom, piše Gazeta Express.

Prema njenim rečima, to se najbolje primećuje u istraživanju koje je pokazalo da polovina Srba želi rat sa Kosovom.

„Kakav mentalitet proizvode elite u Srbiji, svedoči najnovije istraživanje javnog mnjenja koje otkriva da polovina njenih građana želi rat sa Kosovom i veruje u izbijanje novih sukoba u regionu“, navela je ona u objavi na Fejsbuku.

Deljiu je takođe govorila o odsustvu reakcije međunarodne zajednice na zločine i agresije koje je Srbija počinila u vreme bivše Jugoslavije.

„Ova eminentna opasnost za region trajaće sve dok ne postoji volja međunarodne zajednice da se Srbija suoči sa svojim zločinima tokom agresije na susedne zemlje u ratovima bivše Jugoslavije. A, za zemlje koje negiraju kosovsko državljanstvo, posebno one Evropske unije, ova činjenica bi trebalo da im posluži kao podstrek da što pre priznaju Kosovo", dodala je Deljiu Kodra.

Prema njenim relima Kosovo ostaje srpski argument da teritorijalne definicije ostaju otvorene u regionu.

„U suprotnom, njihovo oklevanje da priznaju državu Kosovo nastaviće da neguje srpske težnje za teritorijalnim ratovima sa susednim zemljama. Kosovo ostaje srpski argument da teritorijalne definicije ostaju otvorene u regionu i, nažalost, neutralnost EU prema kosovskom državljanstvu doprinosi tom cilju", zaključila je Deljiu Kodra.