12:07

22.11.2020

12:07

22.11.2020

RTK

Očekuje se da će se kosovski telekom suočiti ponovo sa blokadom bankovnih računa. Nakon prevazilaženja problema sa kompanijom Z Mobile, to će se desiti zbog neplaćenog duga Poreskoj upravi Kosova.

Radnici se osećaju ugroženo dok traže od vlade da im pomogne. A profesor ekonomije Muhamet Mustafa rekao je da Kosovo ne treba da dozvoli bankrot ove kompanije, jer je po njemu to važno nacionalno bogatstvo.

Telekom je ponovo ugrožen blokadom bankovnih računa. Ovaj put od PUK, zbog neplaćanja PDV-a.

To za Radio Kosova potvrđuje predsednik Sindikata radnika telekomunikacija Ljamih Baljaj, koji je najavio da su nakon znatnog odlaganja u petak radnici uspeli da prime plate za mesec oktobar.

"Poreska uprava nas takođe ugrožava zbog PDV-a...Država mora biti oprezna da preduzeće više ne uništi. U ugovoru koji je potpisan sa kompanijom Z Mobile i koji nam je naneo štetu, odbori koji su izdali nalog bili su vladini ljudi u Telekomu".

Dug prema kompaniji Z Mobile, Baljaj kaže da ne priznaju i dodaje da vladin sporazum predviđa da se dug prema toj kompaniji plaća u 24 mesečne rate.

"Shvatio sam da postojioko 24 rata sa sumom od 720 hiljada mesečno, ali Telekom nije u stanju da preuzme taj dug i mi ga ne priznajemo. Ako je vlada odlučila da prizna dug, neka ga preuzme. Ovi dugovi očigledno vode Telekom u bankrot", kazao je Baljaj.

Ekspert za oblast ekonomije, profesor Muhamet Mustafa, rekao je da bi sa svim dešavanjima Telekom trebalo da bankrotira, ali da tako nešto ne bi smela da dozvoli vlada jer je to važno nacionalno dobro.

"Način na koji Telekom radi je samo loše upravljanje i pad vrednosti ove važne imovine. Sa svim ekonomskim normama, ide ka bankrotu, jer ima više obaveza nego prihoda i nema sredstava da plati svoje obaveze. Ali Telekom je veoma važno nacionalno bogatstvo i vlada mora učiniti sve da ga održi u životu". 

Profesor Mustafa smatra da pravo treba izabrati upravni odbor i profesionalno rukovođenje ljudima koji nisu pod političkim uticajem. Rekao je da su Telekomu potrebne investicije i da bi za to trebalo da pronađe javno-privatnog partnera.

Mustafa smatra i da bi deo Telekoma trebalo privatizovati, kako bi se kompanija konsolidovala i u pogledu upravljanja i tehnologije.