18:43

25.11.2020

18:43

25.11.2020

RTK, RTK2

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet rekao je danas da je podrška prosperitetu Kosova, vladavini zakona i miru sa susedima ključni strateški aspekti njegove zemlje.

Tokom virtuelnog sastanka koji je organizovala Američka privredna komora na Kosovu i Privredna komora Kosova, govorio je o sporazumu o ekonomskoj normalizaciji, koji su Kosovo i Srbija potpisali u Vašingtonu 4. septembra, uz posredovanje SAD.

Američki diplomata nazvao je važnim snažno partnerstvo koje američka država ima sa poslovnom zajednicom na Kosovu, rekavši da su glavni cilj američke politike poslednjih godina ekonomske inicijative kojima se građanima omogućava bolja budućnost.

Kosnet je objasnio da američka ambasada i njeni partneri u Vašingtonu podržavaju Kosovo i Srbiju u primeni sporazuma od 4. novembra, s obzirom na to da je poboljšanje života građana od suštinske važnosti za izgradnju ekonomije regiona.

„Ako pogledate mapu Balkana, Kosovo se nalazi na sredini karte. Kosovskim susedima je potrebno Kosovo isto koliko i Kosovu njegovi susedi, za izgradnju regionalne ekonomije i izgradnju regionalne infrastrukture“, rekao je Kosnet.

Dodao je da je važno da Kosovo prevaziđe svoje rezerve prema CEFTA i Mini-Šengenu i da sarađuje sa svojim regionalnim partnerima.

Dok je Džon Jovanović, generalni direktor za region zapadnog Balkana i Egejskog mora u Korporaciji za finansijski razvoj (DFC) rekao da je glavni deo ciljeva DFC-a u regionu proširenje finansijskih resursa dostupnih Kosovu, kako bi se ojačala njegova ekonomija investicije sa globalnih tržišta.

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka rekao je da će sporazum o ekonomskoj normalizaciji otvoriti nove mogućnosti za ekonomski razvoj.

Naglasio je važnost otvaranja novih mogućnosti finansiranja od strane Korporacije za finansijski razvoj i EKSIM banke za razvoj saobraćajne infrastrukture, olakšavajući pristup finansijama za mala i srednja preduzeća, kao i za žene preduzetnice.