20:28

25.11.2020

20:28

25.11.2020

Fonet, Danas

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za Kosovo Petar Petković pozvao je danas predstavnike Albanaca u Prištini da shvate da „svoje retrogradne javne nastupe i praksu stalnog opstruiranja procesa normalizacije zamene najzad modernom i konstruktivnom politikom“, saopšteno je iz tog tela Vlade Srbije.

Petković je konstatovao da je ministarka spoljnih poslova Кosova Meljiza Haradinaj danas još jednom javno razotkrila svoju ambiciju da bude akter destabilizacije prilika u regionu, jer „njena izjava da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću do daljeg neće biti dozvoljen dolazak na Кosovo jeste manifestacija političkog nasilja i nedvosmisleno kršenje sporazuma Beograda i Prištine kojima se regulišu posete zvaničnika i sloboda kretanja, kao i svih pravila civilizovanog ponašanja“.

"Albanci na Кosovu i dalje žive kao taoci sopstvenih političkih lidera u nametnutom paralelnom univerzumu", istakao je Petković u pisanoj izjavi, podsećajući kosovske zvaničnike da se ne živi ni u 2000. ni u 2008. godini.

U atmosferi u kojoj su mržnja i neprijateljstvo prema Srbima i Beogradu dominantna politička ideologija u Prištini nemoguće je efikasno raditi na normalizaciji odnosa, naglasio je on.