20:52

25.11.2020

20:52

25.11.2020

RTK

Vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani ukinula je četiri uredbe za konzule u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani.

Među njima je bio i sin poslanika Hadžija Šalje, koji je imenovan za generalnog konzula u Pragu.

Ukidanje četiri uredbe za konzule, najavljeno je saopštenjem za štampu Predsedništva, u kojem se ističe da generalni konzuli nisu imali saglasnost zemlje domaćina.

"U skladu sa svojim ustavnim odgovornostima i na osnovu diplomatske i konzularne prakse, v.d. predsednika Vjosa Osmani  ukinula je danas četiri uredbe za generalne konzule, posebno za generalne konzule u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani", navodi se u saopštenju Predsedništva.

Kako se ističe, što se tiče prva tri slučaja, na osnovu diplomatske i konzularne prakse, generalni konzulati, po pravilu, nisu otvoreni i generalni konzuli nisu imenovani u istom gradu u kome se nalazi ambasada.

Dalje, dodaje se, na osnovu informacija koje su poslate, nije izvršena saglasnost za ove generalne konzule iz zemlje domaćina.

U vezi sa četvrtim slučajem konzula u Tirani, Osmani je odlučila da ukine dekret o imenovanju generalnog konzula, u skladu sa predlogom Ministarstva spoljnih poslova.

"Kao predstavnik spoljne politike, v.d. predsednika je posvećen održavanju vladavine zakona i profesionalnosti tokom rada u inostranstvu. I dalje će insistirati na tome da se ne prekorači kvota političkih imenovanja, predviđenih Zakonom o Ministarstvu spoljnih poslova i diplomatskoj službi, i da se imenovanja vrše iz reda karijernih diplomata", navodi se u saopštenju Predsedništva.