22:58

04.12.2020

22:58

04.12.2020

RTK

Zvaničnik SPS-a (partija Ivice Dačića), Zoran Anđelković, ranije je pozvao Srbe sa Kosova i iz Srbije da masovno svedoče protiv OVK.

Pozvan u emisiju „Novo Jutro“ izjavio je: „Pozivam sve porodice, rudare iz Belačevca, njihove prijatelje i porodicu da napišu izjavu. Ako ne žele da je daju agencijama za sprovođenje zakona, neka je predaju Centru za mir i toleranciju (srpska NVO na Kosovu), a mi ćemo naći način da je pošaljemo Specijalnom tužilaštvu. Neka predaju izjave ili našim organima ili Centru za mir i toleranciju i mi ćemo se pozabaviti njima".

Nedavno je Opština Gračanica podelila sredstva za projekte NVO, a među korisnicima je i srpska organizacija „Centar za mir i toleranciju“ koju je pomenuo Zoran Anđelkovie, a koja je dobila preko 20.000 evra.

Koordinator projekta ove organizacije Stefan Filipović, politički je analitičar u ruskom propagandnom mediju „Sputnjik“, i veliki obožavalac ratnog zločinca Ratka Mladiča.

Na svom Fejsbuk profilu Filipović je objavio fotografiju ratnog zločinca Ratka Mladića sa natpisom „Generale, da li se nekoga bojiš? Samo Boga, više nikoga“, prenosi Gazeta Metro.

Filipović je za „Sputnjik“ izjavio da je na Kosovu od 1999. svoren kult atlantske religije za Ameriku i NATO, koje oni smatraju kao njihovog Boga. "Ovo je deo folklora i Kosovo želi da se pokaže više američkim od samih Amerikanaca“, ovu izjavu je dao u vreme kada se podizao spomenik sinu novoizabranom američkom predsedniku Džou Bajdenu. Ovaj spomenik i druge, nazvao "okupacijom".

„Kosovo je okupirano ovom vrstom spomenika i na Kosovu mnogi Univerziteti i ulice nose imena američkih zvaničnika“, rekao je on.

Stefan Filipović je takođe deo proruskog srpskog foruma, poznatog kao „Srpski politički forum“, sa sedištem u Beogradu. Putem ovog foruma on se sastaje sa Rusima kojima je zabranjen ulazak na Kosovo, poput osumnjičenog za špijunažu Sergeja Belousa.

Međunarodni i lokalni mediji na albanskom jeziku objavili su dokumente koji govore o finansiranju koje opština Gračanica pruža nevladinim organizacijama bliskim vladi, gde je na ovoj listi i „Centar za mir i toleranciju“ koji je dobio ništa manje 20,356.11.