11:56

05.12.2020

11:56

05.12.2020

RTK2, RTK

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu Kodra rekla je da bi kosovska vlada trebalo radi na proaktivnoj spoljnoj politici kako bi ojačala međunarodni subjektivitet.

"Zbog pandemije, ali i političke situacije u kojoj se nalazimo stagniramo u spoljnoj politici gde poslednjih meseci nismo videli razvoj spoljnopolitičke aktivnosti. Razumemo da je pogoršana situacija, međutim, smatramo da u kritičnim, teškim trenucima u kojima se nalazi Kosovo, uloga spoljne politike treba da bude proaktivna i da treba povećati tu aktivnost. To govorim posebno u vreme kada je Srbija intenzivirala svoju agendu protiv Kosova, posebno kada imamo takve izjave visokih predstavnika Srbije i predsednika Srbije takođe", rekla je Deljiu Kodra.

U vezi sa dijalogom između Kosova i Srbije, Deljiu Kodra kritikovala je Vladu Kosova na račun zbog njenog pristupa ovom procesu.

"Mi kao opozicija ovo kritikujemo, stalno smo bili u vezi sa Vladom i njenim pristupima dijalogu. Od početka smo govorili i izjavljivali da ova vlada treba da započne veoma važan proces sa platformom. Izgubili smo zamah za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, a takođe je i dijalog stagnirao, ne postoji nikakvo dešavanje u vezi sa dijalogom, a Vlada bi trebalo da bude posvećena ovom procesu, jer poslednjih meseci nema aktivnosti u vezi sa ovim procesom", kazala je Deljiu Kodra.

Sledeće nedelje, 10. decembra, očekuje se nastavak sastanaka šefova delegacija Kosova i Srbije za dijalog uz posredovanje Evropske unije. To je u petak potvrdio portparol Peter Stano.