15:43

12.01.2021

15:43

12.01.2021

Milica Živić, RTK2

Drugo polugodište za osnovce i srednjoškolce, koji nastavu pohađaju po obrazovnom sistemu Srbije, počinje 18. januara. Nastava će se u drugom polugodištu odvijati prema modelu za koje su se škole opredelile 1. septembra.

Niži razredi osnovnih škola na Kosovu, koje nastavu organizuju po obrazovnom sistemu Srbije, pratiće časove u školi, dok će viši razredi primenjivati kombinovani model.

Uprkos poplavljenom dvorištu, direktor OŠ „Miladin Mitić“ se nada da će nastava početi 18. janura. januara.

„Imali smo problem, dvorište nam je bilo poplavljeno, potok se izlio. Mala škola koju koristi i Ekonomska škola gde su nam kabineti i gde nam je predškolska grupa polavljena je. Upravo je čistimo, možete da vidite da radnici čiste mulj. Čekamo sušilice koji će nam doneti radnici Crvenog krsta, čekamo vatrogasnu službu koja će nam izbaciti višak vode iz dvorišta. I nadam se da ćemo do ponedeljka biti spremni. Kontaktirali smo opštinu da nam dezinfikuje prostorije tako da ćemo u ponedeljak biti spremni da dočekamo decu“, kazao je Ljubiša Karadžić, direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu.

Kraj prvog poludišta obeležila je onlajn nastava, dok će drugo za srednjoškolce početi kombinovanom nastavom, uz pridržavanje propisanih mera, rekao je direktor Medicinske škole u Gračanici.

„Polako se pripremamo, dezinfikujemo učionice, obnavljamo dezinfekciona sredstva i sve ostalo što je potrebno za početak drugog polugodišta. Prema informacijama koje imamo iz ministarstva jeste da će nastava u srednjim školama nastavlja po kombinovanom modelu. Odeljenja će biti podeljena u dve grupe, dva razreda će ići jedne nedelje a dva naredne. Naravno sve ostaje isto, maske i dezinfekciona sredstva su obavezna", rekao je Miodrag Živić, direktor medicinske škole.

Psiholozi upozoravaju da ninajbolja virtuelna prezentacija neke lekcije ne može zameniti direktan kontakt u učionici, ali napominju da pravila diktira epidemijska situacija.

"Naravno da nije isto kao kad su učenici u učionici i kada mogu da vide i čuju nastavnika i pitaju sve što ih zanim ali eto ova moderna tehnologija dosta dobro dočarava ono što je realnost. Što se tiče pripreme maturskog ispita potrebno je da učenici i nastavnici više potrude s obzirom da se nalazimo u ovakvoj situaciji", rekla je Valentina Nikolić, školski psiholog.

Za osnovce od petog do osmog razreda nastava po kombinovanom modelu podrazumeva naizmenično dan u školi i onlajn nastavu, a za srednjoškolce nedelju dana u školskim klupama i nedelju onlajn nastave. Škole sa manjim brojem učenika organizovaće nastavu u školi i za učenike viših razreda.