09:15

14.01.2021

09:15

14.01.2021

RTV Kim

Vršiteljka dužnosti ministarke spoljnih poslova Kosova, Meljiza Haradinaj Stubla objavila je na Fejbuku da je direktoru Kancelarije za Kosovo Petru Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo, gde je danas trebalo da poseti porodice pogođene poplavama. Petković je poručio da "ponašanje Prištine pokazuje da EU nije u stanju da obezbedi poštovanje postignutih sporazuma, među kojima je i onaj o slobodi kretanja".

Stubla je na Fejsbuku objavila da je nakon interesovanja medija sinoć odbijen zatev direktoru Kancelarije za Kosovo Petru Petkoviću da poseti Kosovo. Prema njenim rečima, razlog za odbijanje je destruktivno ponašanje Srbije.

"Nastavak kršenja i zlostavljanja proizvoljnim hapšenjima i nezakonitim pritvaranjem građana Kosova (prošle nedelje!), korišćenje ilegalnih i tajnih puteva za uvođenje sumnjivih "vakcina“ na Kosovu u cilju ugrožavanja državne bezbednosti i javnog zdravlja. Pokušaj da se nastavi kampanja protiv kosovske državnosti - nedavno je Katar pozvao da ne ’lobira za Kosovo’ flagrantnim kršenjem sporazuma iz Vašingtona i Brisela, povećavanjem provokacija, pretnji, lošeg ponašanja i prljavih igara koje donose nesigurnost i destabilizaciju u region i šire“, napisala je Stubla.

Petković: Predizborna kampanja u Prištini počela i pre zakonskog roka

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković reagovao je saopštenjem na objavu vršiteljke dužnosti ministarke spoljnih poslova Kosova Meljize Haradinaj Stuble i naveo da su vlasti u Prištini dva sata posle ponoći, odlučile da mu onemoguće da obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama i ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

"Očigledno je da je predizborna kampanja u Prištini počela i pre zakonskog roka i da su Srbi ponovo glavne mete. Postupak albanskih političara govori o tome da im je politički marketing važniji od života i bezbednosti ljudi. Istovremeno, ovakvo ponašanje Prištine pokazuje i da Evropska unija nije u stanju da obezbedi poštovanje postignutih sporazuma, među kojima je i onaj o slobodi kretanja", navodi se u njegovom saopštenju.

Dodaje se da će pomoć "države Srbije i Kancelarije za Kosovo stići do naroda ugroženog poplavama, kao što je i obećano".