17:54

23.01.2021

17:54

23.01.2021

Aleksandra Nićić, RTK2

Meštani poplavljenih mesta na teritoriji Opštine Gračanica strahuju da bi sa novim padavinama ponovo bili u problemu. Poplave su  negativno uticale i na floru i faunu, napominju stručnjaci.

Velika količina vode i zapušeni kanali u Suvom Dolu, doveli su do toga da na pojedinim parcelama još ima vode.

"Ljudi su pravili auto-puteve, pravili propuste gde je prirodno voda išla, zatvarali su i propustali na druge strane, ja to ne mogu da shvatim, ti stručnjaci šta su to radili, dosta je to doprinelo da se te velike količine vode nataloži i da ne mogu da odu, zato što je i smeće zatvorilo i propusti nisu pravljeni gde je voda prirodno išla, gde je njima odgovaralo ili šta već”, poručio je Dragan Tarajlo iz Suvog Dola.

Ukoliko ne dođe do prokopavanja i čišćenja  odeđenih kanala s novim padavinama meštani poplavljenih područija bi ponovo mogli da budu u problemu.

"Ja sam još pre dva meseca pisao zahtev da se ti kanali malo pročiste, međutim do toga nije  došlo, naravno posle ovih poplava, dok su poplave bile u toku, najave su bile da će se to odraditi i da će se to srediti, međutim kao što znamo ništa nije odrađeno, a najverovatnije neće ni biti, jednostavno samo se priča tako dok prođe…Moja poruka je da se malo više posvete problemu", rekao je Stefan Mitrović predstavnik Lepine.

Ekipe JKP “Ekologija” su  konstantno na terenu i pomažu predstavnicima Javnih službi u Opštini Gračanica pri dezinfekciji dvorišta, uklanjanju smeća kao i izbacivanju vode.  Izgradnja  trajnih nasipa u pojedinim mestima je ono što bi bilo trajno rešenje ovog problema, smatra direktor JKP “Ekologija”.

”Ono što mi nismo mogli da vidimo prvog i drugog dana tamo gde su poplave došle do kuća i voda se jednostavno zaglavila, pomogla nam je da shvatimo gde su najniže tačke, gde su propusti i gde su propusti koji moraju da se otvore, tako da je najviše opština, ali delom smo i mi otvarali neke kanale, čak smo morali da neke puteve da urušimo, kako bi voda otekla. Sad znamo gde su te tačke i mi ćemo svakako da probamo da sami uradimo, međutim to je prevashodno nadležnost javnih službi, ali mi smo na raspolaganju kako građanima, tako i opštini da to zajedno uradimo”, poručio je direktor JKP”Ekologija” Dejan Dimitrijević.

Poplave su uticale i na biljni ali i životinjski svet. Biolozi smatraju da pojedini nesavesni građani, svakodnevno štete prirodi.

"Prirodu treba koristiti, ali ne treba iskorišćavati, moramo se odgovorno ponašati počevši od pojedinaca, pa sve do institucija na lokalnom i višem nivou, ukoliko se mi prema prirodi ponašamo odgovorno, verovatno će nam ona to i uzvratiti. Ove poplave su dovele do toga da reymišljamo o tome, počevši od pojedinca, bacanju smeća, gde god stignemo, apsolutno nemamo ekološku svest i kulturu življenja”, kaže nastavnik biologije Gordana Toskić Ničić.

Stručnjaci savetuju da je u svim  poplavljenim domaćinstvima neophodna dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija, napominjući građanima da vode računa o svom okruženju.