18:11

23.01.2021

18:11

23.01.2021

Maja Denić, RTK2

Centralna izborna komisija nije verifikovala liste Pokreta Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative zbog toga što nisu zamenili kandidate koji su pravosnažno osuđeni u protekle tri godine. Međutim, CIK je overila izborne liste Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije Kosova i Srpske liste koje su ispunile uslove za verifikaciju.

Centralna izborna komisija saopštila je da su svi politički subjekti  dobili obrazloženje o razlozima  zbog kojih  izborne liste nisu verifikovane I da Kancelarija za registraciju političkih partija ima 72 sata da odluči o žalbama koje su podnele političke stranke , kao  i da će CIK sačekati odluku ove institucije.

”Centralna Izborna Komisija poslala je relevantne odluke onim političkim subjektima kojima je verifikovana lista kandidata za poslanike, ali i subjektima čije liste CIK nije potvrdila. Razlozi za odbijanje verifikacije dati su u obrazloženju odluke.Jedan od tih razloga je da je Kancelarija za registraciju političkih partija i sertifikaciju preporučila nešto što je u potpunoj suprotnosti sa članom 29. zakona o opštim izborima, da lica koja su osuđena  pravosnažnom presudom u poslednje tri godine ne mogu biti kandidati za poslanike “, rekao je Valjmir  Eljezi, portparol CIK

Pokret Samoopredeljenje je u objavi na Fejbuku  saopštio da je glasanje Centralne izborne komisije za preporuku Kancelarije za verifikaciju političkih subjekata skandalozno, kao i to da je predsednica CIK-a Valjdete Daka pod pritiskom pojedinih političkih stranaka.

“Glasanje u CIK-u potvrdilo je ono što smo govorili već nekoliko dana, Valjdeta Daka deluje pod pritiskom i pod kontrolom pojedinih političkih stranaka. Koliko je velika kontrola koja se vrši nad Dakom i preko nje nad CIK-om, pokazuje da po prvi put predsednica CIK-a nije odobrila preporuku Kancelarije za verifikaciju političkih subjekata, već je oborila. Nastavićemo sa zakonskom procedurom i uložiti žalbu IPŽP-u na nepravednu odluku CIK-a. Uvereni smo da će 14. februara naša lista biti verifikovana, izglasana i pobednička sa svim imenima, jer smo u pravu“, naveo je Pokret Samoopredeljenje objavi na Fejsbuku.

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj oštro je reagovao na odluku Centralne izborne komisije da ne verifikuje  izbornu listu te stranke.

“Ovom odlukom PDK I DSK žele da utišaju glas nacionalnih vrednosti i nasleđa OVK u institucijama koje donose odluke u procesima kroz koje prolazi Kosovo.Do sada su članovi CIK-a uvek odobravali odluke profesionalnih kancelarija, poput Kancelarije za sertifikaciju, ovog puta potpuno ignorišući profesionalnu odluku Kancelarije za sertifikaciju, odlučili su da ne overe Inicijativu", rekao je Ljimaj

Alijansa za budućnost Kosova verifikovana je sa 11 glasova kao politički subjekt, ali lista ipak nije potvrđena. Predsednik ove stranke Ramuš Haradinaj je ocenio da za novu demokratiju kao što je Kosovo nije dobro da pravosuđe sprečava ljude da se kandiduju za poslanike.

“Ono što me zabrinjava je konfuzna odluka da se neko sprečava da se kandiduje. Mislim da nije dobro za nas kao novu demokratiju da pravosuđe interveniše da spreči kandidaturu bilo Kurtija, Drešaja ili nekog drugog.Što se tiče kandidata iz redova ABK koji nisu verifikovani, biće zamenjeni jer smatram da nije razumno nastavljati pravnu borbu.Čudno je to kako smo došli do tačke da zbog jedne saobraćajne kazne ne možete da se kandidujete", istakao  je Haradinaj.

Predstavnik nevladine organizacije „Demokratija na delu“ Ismet Krueziju je na konferenciji za novinare pozvao  političke stranke da dozvole CIK-u da radi svoj posao bez pritiska.

„Pozivamo političke stranke i druge institucije da dozvole CIK-u da svoj posao obavlja profesionalno, sa integritetom,  bez mešanja i bez pritisaka. Takođe,  oštro osuđujemo linč i pritisak koji je izvršen direktno na predsedavajuću CIK-a Valjdete Daka. Što se tiče postupaka za sertifikaciju kandidata u vezi sa jučerašnjom odlukom CIK-a, zakon reguliše i ovo pitanje  ", rekao je Krieziju.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka  je rekla da politički subjekti i kandidati koji smatraju da im je nepravedno odbijena verifikacija imaju pravo podnošenja žalbe Izbornom veću za žalbe i pritužbe u roku od 24 sata. Ukoliko je stranka nezadovoljna i odlukom IPŽP-a, slučaj može otići na Vrhovni sud.