20:39

26.01.2021

20:39

26.01.2021

Anamari Repić, RTK

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović izjavio je za RTK2 da će nova administracija u Vašingtonu od Srbije imati konkretna očekivanja kada je u pitanju dijalog sa Prištinom, te da se može očekivati prelazak sa ekonomske na političku normalizaciju.

Promena u Vašingtonu neće suštinski uticati na odnos prema regionu Zapadnog Balkana, već će se nastaviti trend interesovanja, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović.

Prema njegovim rečima, u fokusu odnosa SAD i nove Bajdenove administracije prema Zapadnom Balkanu biće unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine i povećanje funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

“Fokus će biti na unutrašnje prilike unutar BiH i ulazak te zemlje u NATO”, ističe Đukanović dodajući da će aktuelna tema biti nastavak dijaloga Beograda i Prištine u vezi principa koji su utvrđeni Vašingtonskim sporazumom.

“Ako je ekonomska normalizacija karakterisala Trampovu administraciju, mislim da ćemo sada ući u fazu političke normalizacije odnosno otvaranja čitavog seta pitanja vezanih za političke teme. Mislim da će se u tom smislu naći nekakav kontinuitet”, kaže Đukanović.

Prethodnih dana su se mogle čute ocene da će i nova administracija nastaviti da unapređuje odnose sa Srbijom, a u tom pogledu Đukanović smatra da će pred Srbijom biti konkretni zahtevi.

“Verujem da će se od Srbije očekivati kooperativnost kada je u pitanju i dijalog sa Prištinom pre svega i kada je pitanju uticaj koji ima u BiH. Mislim da je to prizma kroz koju će se gledati odnos nove administracije prema Beogradu i naravno vezano za uticaj Rusije i Kine u Srbiji da će se to na neki način promišljati”, ocenjuje on.

Hoće li biti pomaka u političkom delu pregovora? Prema rečima Đukanovića, ne očekuje se ubrzanje porcesa dijaloga kako zbog situacije u SAD tako i izbora na Kosovu sredinom februara i u Srbiji sledeće godine.

“Imajući u vidu probleme u samim SAD, uslovljene pandemijom kovida 19, ekonomske probleme, unutrašnje probleme, zatim izbori na Kosovu, kasnije u Nemačkoj a zatim i u Srbiji, mislim da ta dinamika neće ići preterano brzo, ali da će se taj period iskoristiti za pripreme nastavka dijaloga koji će uslediti za nekih godinu i po dana”, naglasio je Đukanović.

“U toj etapi ne očekujem ništa da će se posebno dešavati, posebno u okviru moderiranja EU, koje predvodi Miroslav Lajčak”, dodaje on.