21:26

26.01.2021

21:26

26.01.2021

KoSSev

KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i od njega se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini, poruka je potpredsednika Vlade i ministra odbrane Srbije, Nebojše Stefanovića, koji se danas sastao sa komandantom KFOR-a general-majorom Frankom Federićijem.

„Transformacija kosovskih snaga bezbednosti za Srbiju je apsolutno neprihvatljiva, s obzirom na to da predstavlja kršenje Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma“, navodi Stefanović, te dodaje da se ogovornost za bezbednost na prostoru KiM ne može preneti na druge subjekte.

Ministar odbrane Srbije je zatražio da KFOR „održi neophodni nivo operativnih sposobnosti“, dodajući da eventualna odluka o smanjivanju snaga treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

On je istakao i da je neophodno intenzivirati saradnju između Vojske Srbije i KFOR-a u borbi protiv terorizma, navodeći da na Kosovo, prema izveštajima međunarodnih organizacija, „postoje ozbiljni problemi povratnika sa ratišta i radikalizacije, što svakako predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost“.

„Stefanović se zahvalio komandantu KFOR-a na zaštiti srpskog stanovništva i svetinja na Kosovu, a obe strane su potvrdile svoju posvećenost da se saradnja između Vojske Srbije i KFOR-a održi na profesionalnom nivou, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.