11:04

23.02.2021

11:04

23.02.2021

RTK

Sina srpskog političara na Kosovu Nenada Rašića, Nikolu Rašić, napalo je juče oko 30 ljudi po završetku školske nastave u Lapljem Selu u opštini Gračanica, zbog čega je kosovska policija uhapsila osam osoba od kojih je jedna maloletna.

Odlukom tužioca osumnjičenima je određeno zadržavanje od 48 sati. Osnovno tužilaštvo u Prištini započelo je istragu ovog incidenta.

Slučaj za Ekpress potvrdila je portparolka Osnovnog tužilaštva u Prištini Ljaureta Uljaj.

Uljaj je rekla da je osmoro osumnjičenih i dalje uhapšeno i očekuje se da će tužilac slučaja podneti zahtev za određivanje pritvora.

„Osnovno tužilaštvo u Prištini pokrenulo je istragu o slučaju. Juče je, odlukom tužioca, osumnjičenima određeno zadržavanje od 48 sati. Čekamo krivičnu prijavu kosovske policije. Tada će tužilac slučaja podneti zahtev za određivanje pritvora. Slučaj je pokrenut kao „Učešće u premlaćivanju“.

Prema navodima policije, žrtva je usled premlaćivanja zadobila telesne povrede i upućena je na lečenje u bolnicu u Gračanici.

O slučaju se izjasnio i Nenad Rašić. Rašić je rekao da je njegov sin napadnut gvozdenim bokserom i čekićem.

Rašić je napad na sina povezao sa njegovom političkom aktivnošću.

Na ovaj slučaj reagovali su i politički lideri na Kosovu koji su osudili napad na 18-godišnjeg Nikolu Rašića, sina lidera Progresivno demokratske stranke na Kosovu Nenada Rašića.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani osudio je napad, nazvavši ga aktom protiv demokratije i slobode pojedinca.

„Pozivam agencije za sprovođenje zakona da počinioce izvedu pred lice pravde što je pre moguće. Već je jasno da je napad na njega nastavak brojnih pretnji i ilegalnih intervencija Srbije na Kosovu, čiji je cilj zastrašivanje kosovskih Srba“, rekla je Osmani u svojoj reakciji.

Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenja, takođe je reagovao na ovaj napad. Opisao je napad kao organizovan i povezan sa političkom aktivnošću njegovog oca Nenada Rašića.

„Sa velikim žaljenjem smo dobili vest da je danas u Gračanici 18-godišnji dečak Nikola Rašić zverski pretučen hladnim oružjem. Nikola je sin Nenada Rašića, poznatog srpskog demokratskog političara na Kosovu. Čini se da je ovaj razbojnički zločin nad Nikolom Rašićem organizovan i ima veze sa njegovim roditeljem koji se nije potčinio pritisku i pretnjama Srbije. Verovatno, pošto nisu mogli da zaplaše Nenada Rašića, pretukli su njegovog sina Nikolu“, napisao je Kurti sinoć na društvenoj mreži Fejsbuk.

Na ovaj incident je reagovao i dosadašnji predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hodžaj. Putem objave na društvenoj mreži oštro je osudio napad i pozvao policiju da istraži slučaj i uhapsi napadače.