15:36

23.02.2021

15:36

23.02.2021

KoSSev

„To da sam ja bio učesnik ili organizator da moj sin zadobije teške telesne povrede, da mu tri zuba budu izbijena, da sam sad išao da mu stavljam privremenu protezu, da mu se sada klate još dva zuba pored ta tri koja su izbijena, da će za dva meseca tek kada se sanira koren zuba moći da postavi implatante, nek on odgovori na to da li bi pristao da to radi svom detetu“, poručio je na konferenciji za medije Nenad Rašić nakon optužbi predsednika Srpske liste da je zajedno sa Aljbinom Kurtijem i Radom Trajković pokušao da ispolitizuje jučerašnji incident u Lapljem Selu.

Političar sa centralnog Kosova, Nenad Rašić, održao je danas konferenciju za štampu u Medija centru u Čaglavici nakon jučerašnjeg fizičkog sukoba u Lapljem Selu u kojem je učestvovalo više desetina osoba a u kom je pretučen njegov sin koji je potom i hospitalizovan.

Kaže da je njegov sin juče zadobio telesne povrede koje on lično ne bi poželeo ni najgorem neprijatelju.

Više puta je naglasio da ne želi da prejudicira ishod istrage, što je izjavljivao i danas ranije u više navrata za druge medije, ali i poručio da želi da se slučaj reši što pre. Zatražio je da istraga bude objektivna, te da dodao bi svako ko je kriv trebalo da odgovara.

Rašić je potom izneo viđenje onoga što se juče dogodilo u Lapljem Selu.

Kaže da je njegov sin koji pohađa četvrti razred Gimnazije na izlazu iz škole zajedno sa svojim drugovima napadnut od strane druge grupe koju je činilo između 30 i 50 ljudi.

„Tako je moj sin bio napadnut bokserom i tme su mu nanesene povrede u vidu rascepane gornje usne, nepca, polomljena su mu tri zuba i on je imao obilno krvarenje još u ambulanti u Gračanici a posle toga sam ga vozio do Prištine i Kosova Polja zbog sanacije problema sa zubima“, poručio je Rašić.

Kaže da je potom otišao do policijske stanice gde je dao izjavu, ali i da je osim njega bilo više svedoka koji su potvrdili ove navode.

Kaže da je tužilac klasifikovao telesne povrede kao teške.

Potom je i ujedno saopštio šta je prethodilo incidentu.

Novinarskim ekipama je pokazao fotografije objava sa društvenih mreža osobe za koju kaže da je deo grupe koja je učestvovala u tuči, a kojima su saopšteni „planovi koji bi trebalo da se realizuju u ponedeljak“.

Jedna od ovih objava glasila je „ko proživi ponedeljak pričaće“, a potom je objavljena sledeća „Seča Šiptara“.

„Ovo daje neke predznake, barem meni, da je ovo moglo biti organizovano“, dodao je Rašić.

Kaže da je ujedno ista osoba koja je i objavila na društvenim mrežama ove sadržaje na dan tuče prišla njegovom sinu i rekla „Mamu ti Šiptarsku“.

Osim srednjoškolaca, deo ove grupe bili su stariji momci koji su pre više godina završili školu a koji su bili naoružani bokserima, čekićima i noževima, poručio je Rašić pozivajući se na izjave svedoka.

Kaže da možda i ne može da bude potpuno objektivan, te da ne želi da prejudicira, ali i da mu deluje kao da je reč o organizovanom napadu, da je postojao plan da upravo njegov sin bude napadnut, te da tu nema „dečačkih razmirica, već da je sve to bilo mnogo organizovanije“.

Podsetio je da se već 15 godina bavi politikom, kaže da se svakodnevno trudi da bude što objeketivniji i nepristrasniji, međutim, kako kaže “Nažalsot kod naših političara postoji jedan izvor negativne energije koji oni neprekidno usmeravaju prema građanima“.

Nažalost, svedoci smo da su zadnjih pet, šest ili osam godina naše moralne vrednosti totalno okrenute naopačke. Imamo rasturene porodice, decu koja nemaju domaću kulturu, koji idu po uzorima ‘što brže da žive, što brža lova’ i tako dođemo do različitih nuspojava kao što je ova danas

Izrazio je sumnju da su pojedini političari „neodgovornim izjavama“ pogoršali situaciju, te je, kao mogući uzrok incidenta, tužilaštvu prijavio izjave nekih od njih, među kojima je i kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Govoreći o Građanskoj inicijativi čiju je podršku dao na ovim izborima, Rašić kaže da je Jevtić, putem društvenih mreža, više puta „pisao na način koji bi mogao da aludira da smo mi izopšteni, etiketirani, ili na bilo koji način nedovoljno dobri predstavnici.

„Prema tome, zatražio sam da uzrok, tj. motiv bude potražen i na drugim nivoima, ne samo u deci, ne samo u grupacijama, nego u onome što je mnogo bitnije. Uzrko, osnova ili izvor takvog jednog ponašanja koje je bilo samo reflektovano ili je kulminiralo baš na jučerašnji dan“.

Pre incidenta Rašić je još jednom kritikovao srpske lokalne vlasti na Kosovu, kao i vlast u Beogradu, preko onoga što vidi kao uskraćivanje njegovog izbornog prava da slobodno učestvuje u izbornoj trci na Kosovu proteklih osam godina, te da se sada posvetila veća pažnja kada se otvorilo pitanje na koji je način lista Adrijane Hodžić dobila glasove na poslednjim izborima.

Ono što se dogodilo Bošnjacima na izborima – početak je ambicija Srpske liste, poručio je Rašić, na šta mu je odmah odgovorio ministar Dalibor Jevtić sa porukom: „Licemerje i autoprojekcija Rašića na delu! On koji se u kampanji za izbore obraćao Albancima i tražio da glasaju za njega kako bi uništili Srpsku listu, kockar koji se još jednim blefom dodvorava Albancima napadajući Srbe i Srpsku listu“.

Verbalni napadi na Rašića od strane Srpske liste i dela vlasti u Beogradu su učestali i tokom proteklih godina, kao i tokom predizborne kampanje za nedavne izbore, te i u danima nakon njih. Teškim rečima opisuje se kao „izdajnik srpskih interesa“.

Pozvao je sve političare da se uzdrže i da prestanu sa odvajanjem i etiketiranjem jer, kako kaže, to, kako se pokazalo juče, može imati velike posledice.

„Politički možemo da se ne razumemo, ne slušamo i ne poštujemo, ali porodica je svakom od nas na prvom mestu. Zbog svega toga jedan apel svima njima – nek ja budem vaša meta, ne treba da budu ničija deca, kao što neće biti ni vaša moja meta“, poručio je Rašić.

Pojedini roditelji čija su deca trenutno u pritvoru zbog učestvovanja u tuči optužili su sina Nenada Rašića da je on zapravo izazvao tuču, te da im je potom njegov otac pretio.

Rašić kaže da objave sa društvenih mreža pokazuju ko je kome pretio i izazvao tuču, a da će konačnu ocenu dati istraga.

Kada je on sam u pitanju, kaže da nije tačno da je pretio roditeljima druge dece, već da je sa jednim od njih samo razgovarao.

O samom incidentu kao i o mnogobrojnim reakcijama koje su potom usled