17:33

23.02.2021

17:33

23.02.2021

RTK2, Radio Kontakt Plus

Situacija sa pandemijom Covid-19 na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom, doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, odlučeno je na današnjoj sednici Кriznog štaba te opštine.

Кrizni štab opštine Gračanica održao je danas sednicu na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija na teritoriji ove lokalne samouprave, saopšteno je iz Opštine Gračanica. 

Naglašeno je da je od prve polovine februara epidemiolška situacija svakim danom sve lošija sa tendencijom pogoršanja. 

Kako se navodi, razlog tome je nedovoljna primena antikovid mera među stanovništvom, privrednim i poslovnim subjektima i većim delom institucija.

Кrizni štab opštine Gračanica usvojio je predlog da se od svih direktora obrazovnih i vaspitnih institucija zatraži detaljan izveštaj o preseku stanja, nakon čega će se, zavisno od procene, preduzimati dodatne mere.

S obzirom na to da su smeštajni kapaciteti u bolnicama skoro popunjeni, a priliv pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom povećan, doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, kako bi se svima pružila adekvatna medicinska pomoć, ističe se u saopštenju.

“Inspekcijski organi u saradnji sa policijom sprovešće detaljnu kontolu ugostiteljskih objekata, privrednih i poslovnih subjekata, kao i banaka i primeniće se mere u skladu sa zakonom, ukoliko se ne ispoštuju antikovid mere, koje se pre svega odnose na fizičku distancu, nošenje maski, broja okupljenih gostiju i poštovanje radnog vremena.”

Odeljenje Javnih službi opštine Gračanica od danas pojačava aktivnosti na dezinfekciji javnih institucija i površina.

Javnim institucijama preporučuje se smanjenje broja radnika, te organizovanje rada od kuće u svakom sektoru gde za to postoji mogućnost.

Iz Kriznog štaba opštine Gračanica pozivaju stanovništvo da najozbiljnije shvati ovu situaciju, te da je krajnje neodgovorno i neozbiljno organizovati društvene aktivnosti, porodična okupljanja i proslave i ne pridržavati se antikovid mera.

“Molimo sve građane da situaciju shvate najozbiljnije i da svojim disciplinovanim ponašanjem i pojačanom odgovornošću pomognu zdravstvenim radnicima, svojoj porodici i sebi samima da sa što manje posledica izađemo iz ove borbe”, poručuju iz Кriznog štaba.