18:54

23.02.2021

18:54

23.02.2021

Beta

Demokratska stranka (DS) osudila je danas napad na sina predsednika Progresivno demokratske stranke Kosova Nenada Rašića u Lapljem Selu kod Gračanice i upozorila predstavnike Srpske liste „i njihove šefove iz Beograda“ da političke neistomišljenike ne nazivaju „izdajnicima i saradnicima vlasti u Prištini“.

Iz DS su ocenili da „nije dovoljno retorički osuditi nasilje“ već su zatražili od predstavnika Srpske liste da „ne podstiču targetiranje“ političkih neistomišljenika među Srbima na Kosovu.

„Neka polomljeni zubi osamnaestogodišnjeg mladića bude poslednji nemili događaj za Srbe na Kosovu. Podsećamo da je Oliver Ivanović životom platio, a javnost i dalje nema odgovor na pitanje ko ga je i zašto ubio. Nema odgovora, ali se ne zaboravlja kakvom je medijskom linču bio izložen u vremenu koje je predhodilo tragičnom događaju“, piše u saopštenju.

Policija Kosova ranije je saopštila da je privela osam osoba, među kojima i jednog maloletnika, zbog sumnje da su napali sina lidera Progresivno demokratske stranke Kosova.

Rašić je zbog svojih političkih stavova često izložen kritikama visokih zvaničnika u Srbiji ali i predstavnika Srpske liste, koja ima podršku zvaničnog Beograda, dodaje se.

On je uoči izbora i nakon prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, održanih 14. februara, govorio o mogućnosti da Srpska lista pokušava da manipuliše glasovima, odnosno da se vrši pritisak na glasače da glasaju za Adrijanu Hodžić ispred Bošnjačke građanske inicijative „Ujedinjena zajednica“ i za „Romsku inicijativu“, što tvrde i ostali bošnjački i romski političari.

Na društvenim mrežama je najavljivan napad u kojem je pretučen sin Nenada Rašića u ponedeljak, 22. februara u Lapljem Selu, opština Gračanica u blizini Prištine, gde živi većinski srpsko stanovništvo.