20:09

23.02.2021

20:09

23.02.2021

Radio Slobodna Evropa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se može očekivati da će Sjedinjene Američke Države (SAD) zajedno sa Evropskom unijom (EU) u narednom periodu vršiti pritisak da Srbija prizna Kosovo.

Vučić je, nakon sednice predsedništva Srpske napredne stranke na čijem je čelu, ocenio da je pred Srbijom "težak period" u kojem će biti izložena "svim mogućim pritiscima, kampanjama i neistinama".

"Važno je da razumemo težinu pozicije u kojom smo posebno sad posle promene u američkoj administraciji. Za očekivati je koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispunimo zahteve, oko kako Amerikanci neskriveno kažu, priznanja Kosova… dok će EU da koristi nešto drugačiji rečnik, ali će ići ka istom cilju", rekao je Vučić.

On je rekao da su na sednici predsedništva SNS-a analizirani rezultati izbora na Kosovu, i da je Srpska lista ostvarila "apsolutnu dominaciju" među Srbima na severu Kosova, a da je "za nijansu" imala slabiji rezultat u srpskim sredinama južno od Ibra.

"Preduzimaćemo korake i mere da se demokratskim sredstvima suprotstavimo nasilju albanskih političkih subjekata koji zloupotrebljavaju pojedine srpske predstavnike… Aljbin Kurti kaže da hoće da razgovara samo sa pojedinim Srbima sa Kosova, a ne sa Beogradom da bi mogao da kaže da je Kosovo nezavisno…Srpski narod to razumeo i zato je u toj meri glasao za Srpsku listu, ali neće to baš svi lako razumeti u međunarodnoj zajednici", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da su i na sednici predsedništva SNS-a doneti i zakljuci povodom posete evropskog posrednika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu naredne sedmice.

"Govorićemo šta Srbija može, šta ne može, šta želi a šta nam ne pada na pamet ni po koju cenu", rekao je Vučić.

Povodom napada na sina političara sa Kosova Nenada Rašića u Lapljem Selu pored Prištine, Vučić je rekao da Rašićevog sina niko nije tukao iz političkih razloga, te da su pojedini za to pokušali da optuže Srbiju i Srpsku listu.

Nenad Rašić je lider Progresivno-demokratske stranke koja je opoziciona Srpskoj listi. Vučić je rekao da se radi o "unapred zakazanoj tuči" srednjoškolaca i da o tom događaju "ima sve podatke".

"Podrazumeva se da svi koji su učestvovali u tuči treba da budu uhapšeni. Ali kako ste pokušali da napravite politički linč Srpske liste i Srbije. To niko ne može da razume", ocenio je Vučić.