21:18

05.03.2021

21:18

05.03.2021

RTK

Nije realno očekivati pomak u pregovorima Beograda i Prištine ove godine, izjavio je za N1 Ognjen Pribićević, nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu i Londonu.

„Sama činjenica da se dijalog nastavlja je dobra, ali mislim da nije realno previše očekivati od ovog sada dijaloga“, rekao je on gostujući u Danu uživo.

Pribićević je naveo da su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države oprterećene unutrašnjim problemima, dok je lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao da pregovori za njega i njegove birače nisu prioritet.

Kazao je da su pitanja o kojima se može razgovarati problem nestalih lica, imovinsko-pravna i ekonomska pitanja.

Za Pribićevića „nema dileme“ da je bivša američka administracija „imala više razumevanja za našu stranu“, ali da su ciljevi svih administracija isti unazad poslednjih 15-20 godina, a razlikuju se „u nijansama“.

„Pitanje je šta će i kako će izgledati nova spoljna politika, koliko će ona imati snage suočena sa velikim problemima na unutrašnjem planu da se bavi spoljnom politikom i Zapadnim Balkanom“, rekao je on.

Upitan o imenovanju Moli Montgomeri, koja dolazi iz fondacije Medlin Olbrajt, na mesto zamenice pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu, Pribićević je rekao da personalna rešenja nisu opredeljujuća.

„Najvažnije je da se održava tempo u dijalogu, makar bio manje ambiciozan“, kazao je.