16:56

13.03.2015

16:56

13.03.2015

Agencije

Predstavnici udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu saopštili su danas da je i posle 17 godina neizvesna sudbina oko 525 osoba.

Do danas je sahranjena 361 osoba za čije ubistvo niko nije odgovarao. 

"Nema, niti može biti istinskog pomirenja, dok zločinci ne budu osuđeni za svoja nedela, dok se ne pronađu kidnapovani i nestali, ukoliko ima preživelih i pronađu ostaci ubijenih, kao i dok se svi proterani sa KIM ne vrate na svoja obnovljena ognjišta", rekla je predsednica udruženja Verica Tomanović.

Ona je na konferenciji za novinare u Beogradu povodom obeležavanja 15 godina od delovanja tog udruženja navela da ono ostaje odlučno u pronalaženju članova porodica. 

"Od početka rada udruženja naši apeli za donošenje zakona o nestalim predati su svim predstavnicima vlasti, odborima, ministarstvima, do danas ne znamo razloge zbog kojih se ovaj problem ne rešava", istakla je Tomanović.

Tomanović je naglasila da su predstavnici tog udruženja izgubili sve za šta je vredelo živeti i dodala da sve navodi na sumnju da se podaci o nestalima zamagljuju sa određenom namerom. 

"Od 11. juna 1999. godine pripadnici OVK bili su vinovnici nezabeleženog opšteg nasilja na KIM. Broj ubijenih civila svakodnevno se uvećavao i bez ikakve zaštite došlo je do progona 250.000 ljudi", rekla je Tomanović.

Ona je ukazala da su tada Srbi i drugi nealbanski stanovnici doživljavali ogromno psihičko i fižcko stradanje naočigled 50.000 vojnika KFOR-a. 

"Svi slučajevi su prijavljeni Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, policiji KFOR-a, UNMIK-, OEBS-a i stiče se utisak, kada su srspke i nealbanske žrtve u pitanju, da su sve te organizacije bile posmatrači otimica", podvukla je.

Tomanović je podsetila i da je po potpisanoj rezoluciji 12 44 SB UN KFOR bio u obavezi da obezbedi bezbednost i sugurnost, ali da to nije urađeno.

Zamenik tužioca za ratne složine Mioljub Vitorović kaže da nije optimista da će se svi nestali pronaći jer su, kako je rekao, zločini rađeni tako da se tela nikada ne pronađu. 

U tom smislu spomenuo je predmet "Gnjilane" rekavši da je naredba bila da se tela Srba, kada se izmrcvare i izmuče, raskomadaju. 

Neki od delova tela su, po iskazu čoveka koji je to radio, bačena u Livačko jezero, međutim, prištinski ronioci su utvrdili da nema ništa na dnu jezera.

Kada je posle toga holandski tim vršio pretragu jezera naišli su na bombu.

"Onaj ko je sprovodio taj projekat, on ga je sprovodio do sitnih detalja", rekao je on.

Predstavnici udruženja zaključili su da i pored mnogobrojnih susreta sa domaćim i međunarodnim predstavnicima vlasti, do danas nisu uspeli da saznaju istinu.

Viši kustos muzeja genocida i istoričar Nenad Antonijević naveo je da podržava otkrivanje i sankcionisanje lica koja su odgovorna za otmice na KIM. 

"Potrebno je da sudovi i tužilaštva rade svoj posao. Neophodno je da se rastvetle činjenice u vezi sa navodima bivšeg tužioca Karle Del Ponte, izveštaj Dika Martija o trgovini organima", rekao je Antonijević.

Emocije i plač većine prisutnih u sali izazvala je majka nestalog tada 17-godišnjeg dečka, Dragana Nestorovića koja je pročitala pesmu, koju je, kako je rekla, posvetila ubici njenog deteta. 

"Ubico, biće ti oprošteno, samo mi kaži gde si mi sina zakopao. Da li si mu lavski kamen na grudi stavio ili sitnički pesak po njemu prosuo. Možda si ga u moju njivu položio. Kako si ga osudio i koju si mu krivicu pronašao ? Šta si mu na kraju rekao i da li si mu oči svezao..."