19:29

04.04.2021

19:29

04.04.2021

RTK

Žena sa najviše glasova na poslednjim parlamentarnim izborima, Vjosa Osmani, iz dela Pokreta Samoopredeljenje u Skupštini, izabrana je za novog predsednika države Kosova.

Danas je u trećem krugu glasanja za predsednika u Skupštini, kojem su prisustvovala 82 poslanika, dobila potreban 61 glas.

Juče, zbog nedostatka kvoruma na glasanju, Skupština nije uspela da izabere predsednika zemlje. U trci za predsednika, Pokret Samoopredeljenje je nominovao Vjosu Osmani. Dok je njen protivnik bio Nasuf Bejta.

Prvi krug glasanja ponovljen je tri puta, pošto 80 poslanika ili dve trećine poslanika nije učestvovalo u glasanju, što je potreban broj koji treba uzeti u obzir u prvom krugu glasanja. Na ova dva kruga učestvovalo je 78, odnosno 79 poslanika. Ni drugi krug danas nije uspeo jer Vjosa Osmani nije dobila potrebnih 80 glasova.

Inače, od 5. novembra 2020. godine Kosovo je imalo samo vršioca dužnosti predsednika, nakon što je Hašim Tači podneo ostavku, nakon potvrde optužnice od strane Specijalizovanih veća u Hagu.

Vjosa Osmani je na izborima 14. februara dobila preko 300 hiljada glasova, čime je postala osoba sa najviše glasova na Kosovu posle rata.