20:23

04.04.2021

20:23

04.04.2021

RTK

Predsednica Kosova Vjosa Osmani obratila se Skupštini Kosova nakon što je izabrana na ovu poziciju u narednom petogodišnjem mandatu.

Govor je započela davanjem poruka devojkama i ženama širom zemlje, govoreći im da je sve moguće kada sanjaju i rade na ostvarenju svojih snova.

„Velika mi je čast što vam se obraćam zakletvom i voljom građana u svojstvu novoizabranog predsednika. Vaša volja izražena 14. februara i ljubav prema Kosovu zadala mi je puno odgovornosti. Danas je dan Kosova, vaša želja za konstituisanje institucija se ispunjava. Ovo je dan je Kosova zato što ga vaši današnji predstavnici ne samo da dostojanstveno zaključuju, već predstavljaju i jedan od najboljih primera demokratije. Ovo je dan kada svedočimo da znamo kako se odlučno suočiti sa izazovima da se vaša posvećenost ostvaruje. Kosovo je još jednom izabralo ženu za predsednika. Devojke imaju mesto samo tamo gde same žele i sanjaju, bez obzira šta nameravate da postanete. Sve je moguće i bilo koji od vaših snova mogu se ostvariti ako se borite i radite na tome“, rekla je.

„Imamo poslanice koje su preživele silovanja od strane srpskih snaga, zamenicu predsednika Skupštine koja je preživela masakr porodice. Danas u vladi imamo ministre koji su preživeli masakr u Dubravi. Na čelu vlade imamo premijera koji je zaista prepoznao lice agresora", rekla je ona između ostalog.