10:03

08.04.2021

10:03

08.04.2021

Saopštenje, RTK2

Predsednica Osmani primila čestitke od predsednika Italije, šefa spoljne politike EU, kao i od predsednika Albanije, Turske, Crne Gore i Severne Makedonije.

Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani – Sadriu primila je telegrame čestitke od italijanskog predsednika Sergija Matarele, šefa spoljne politike EU Džozefa Borela, predsednika Albanije Iljira Mete, predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog.

U svojoj čestici italijanski predsednik Matarela je izrazio nadu da će pod rukovodstvom predsednice Osmani Kosovo biti u stanju da napravi konkretne korake u unutrašnjim reformama koje će ga približiti EU. Italijanski predsednik je takođe poželeo da se saradnja između Prištine i Rima i dalje povećava u skladu sa italijanskim angažovanje na Kosovu, i tim povodom je pomenuo značajno učešće Italije u misiji KFOR-a.

A šef spoljne politike EU Borrel je izrazio spremnost da podrži Kosovo na putu evropskih integracija i istovremeno je istakao da nove institucije u zemlji treba da se fokusiraju na proces reformi i dijaloga.

Predsednik Meta je u svojoj čestici istakao da će predsednica Osmani služiti s visokom odgovornošću jedinstvu među svim građanima, duhu konsenzusa, dijalogu, jačanju međuinstitucionalne saradnje i sjajnim bratskim sporazumima.

Turski predsednik Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje između Republike Kosovo i Turske, u raznim oblastima, izražavajući potpuno uverenje u budućnost odnosa između dve zemlje.

Njen kolega iz Severne Makedonije predsednik Pendarovski je izrazio spremnost za nastavak dobrih susedskih odnosa. A crnogorski predsednik Đukanović je u svom telegramu rekao da će sa predsednicom Osmani na čelu, Kosovo konstituisati novu epohu za državu i kosovsko društvo. Prema njegovom mišljenju, Crna Gora će biti najbolji sused Kosova i odgovoran partner.