12:11

08.04.2021

12:11

08.04.2021

RTK

Svakog 24. marta Kosovo obeležava jedan od svojih belih dana. Ove godine se navršavaju 22 godine od kako je Severnoatlantski savez - NATO realizovao bombardovanje Srbije i svojih vojnih ciljeva na Kosovu.

Operaciju, koja je trajala 78 dana i kulminirala je oslobađanjem Kosova, predvodio je američki general Vesli Klark, koji je tada bio vrhovni komandant NATO snaga.

General Klark razgovarao je za KlanKosova, nekoliko dana nakon obeležavanja godišnjice ovog događaja, rekavši da nije bilo drugog izbora, osim bombardovanja.

„Posle srpskog masakra nad meštanima Račka u januaru, upotreba sile postala je postala neophodna jer je Milošević odlučio da preduzme policijske i vojne akcije protiv Oslobodilačke vojske Kosova i kosovskih Albanaca“, rekao je Klark.

Čovek koji je bio vođa ove akcije na Srbiju, 22 godine kasnije, kaže da je vreme da zvanični Beograd prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

„Nesumnjivo je da je vreme da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Nadam se da će predsednik Džo Bajden i njegov tim pronaći konstruktivan put koji će voditi napred ceo region, a posebno Kosovo".