18:35

07.04.2016

18:35

07.04.2016

Dragana Mihajlović, RTK2

Da deca znaju za humanost i solidrnost i da je njihova domišljatost jedan od načina da svom drugu pruže podršku, pokazali  su učenici osnovne škole ,,Knez Lazar” u Donjoj Gušterici. 

Naime, dečaci odeljenja VII/1 su se u znak solidarnosti sa svojim drugom Stefanom, koji boluje od malignog oboljenja štitne žlezde, ošišali su se do glave, kako se nakon povratka sa terapije  njihov drug  ne bi osećao neprijatno.

Većina dečaka osnovne škole u Gušterici ošišana je do glave, kako bi svom drugu Stefanu, koji je oboleo od maligne bolesti, bar donekle olakšali suočavanje sa bolešću. Ovu akciju su realizovali uz podršku odeljenjskog starešine,ali I ostalih učenika ove škole.

,,Dao sam predlog, pošto je naš drug bolestan da se svi ošišamo da bi njemu pružili podršku“, rekao je Jovan Jovanović, Stefanov drug.

,,Mi smo želeli da mu pokažemo da se ne razlikuje od nas, da mu pružimo moralnu podršku da istraje u tome”, kazao je Dušan Ničić.

,,Želimo da mu pokažemo da nije drugačiji i da to može svakom da se desi, da je to izlečivo”, poručio je drug iz odeljenja Nikola Filić. 

Stefanovi roditelji nisu mogli da skupe snage i govore o bolesti svog deteta, ali je mali Stefan pokazao da je veliki borac i u telefonskom uključenju rekao je da je u kontaktu sa drugovima i da zna da su mu priredili iznenađenje, napominjući da jedva čeka da se nađe sa drugovima. 

,,Često se čujem sa svojim drugarima, znam da su mi priredili neko iznenađenje, ali ne znam o čemu je reč. Trenutno sam u bolnici u Beogradu sa roditeljima, terapija deluje, doktori su dobri prema meni I nadam se da ću za nekoliko dana biti na Kosovu, da ću se vratiti svojoj kući, školi o drugovima", rekao je Stefan Tomić.

Stefanovo lečenje iziskuje i veće troškove, ali za prikupljanje bilo kakve novčane pomoći neophodan zahtev i odobrenje roditelja, ističe direkor Osnovne škole ,,Knez Lazar’’.

,,To ne može bez roditelja, ne bih voleo da uvredimo nekoga. Neka od vas potekne inicijativa, ako su roditelji spremni, neka upute zahtev školi, a mi bismo taj zahtev sproveli i u matičnoj ,ali i drugim školama, kaže direktor Osnovne škole", rekao je Milorad Filipović direktor škole.

Mesto u prvoj klupi do zida u učionici VII/1, je upražnjenjo, a drugovi nestrpljivo  čekaju Stefana  da im se pridruži.

,,Stefane, čekamo te, ozdravi što pre!“, poručili su njegovi drugari.

Video pogledajte OVDE.