17:51

22.04.2021

17:51

22.04.2021

Tijana Danić, RTK2

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je u Prištini da je odlučno protiv ponovnog prekrajanja granica na Balkanu, jer kako je rekao, to ne vodi smirivanju, već stvaranju novih sukoba. Nemački diplomata je poručio da niko u Evropskoj uniji ne može da zamisli da Brisel krene tim putem.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, nakon sastanka sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom, Osmani je rekla da će Kosovo učestvovati u dijalogu, ali da bi trebalo razmotriti dosadašnje sporazume.

"Kosovo je bilo uključeno u dijalog i ponudilo je saradnju uprkos činjenici da Srbija još uvek nije priznala krivicu za zločine počinjene na Kosovu, a mi ćemo i dalje podizati glas da tražimo pravdu. Kosovo neće ući u opasnu avanturu ni promenom granica iz prošlog veka, ni kršenjem Ustava Kosova. Naravno, očekujemo da će se ovaj dijalog završiti uzajamnim priznavanjem", rekla je predsednica Kosova.

Mas je na konferenciji za medije vezano za dijalog Kosova i Srbije rekao da je neophodno postizanje kompromisa sa obe strane.

“Što se tiče dijaloga Kosova i Srbije naravno da će priznanje Kosova biti deo rešenja, pored toga mora doći do kompromisa na obe strane pošto je to deo normalilizacije, ne mogu da definišem crvene linije dijaloga zbog istorijskog konteksta, želeo bih da vidimo neku vrstu rešenja i da postoji spremnost na obe strane za kompromise i da jednog dana sastave dokument o odonosima u budućnosti između Kosova i Srbije“, izjavio je nemački ministar spolnih poslova.

Nemački ministar spoljnih poslova je izjavio da Nemačka nastavlja da pruža kontinuiranu podršku Kosovu i u pogledu vizne liberalizacije.

“Teme o kojima smo danas razgovarali su važne za građane Kosova, rekao sam predsednici da je prema našem mišljenju Kosovo ispunilo sve preduslove i da liberalizacija za Kosovo treba da se dogodi”, naveo je Mas.

Predsednica Kosova je govoreći o ideji promeni granica na Zapadnom Balkanu rekla da je tako nešto rizično ne samo za Kosovo već i ceo region.

“Takve ideje pripadaju 19. veku i ne treba da nađu mesta u EU ili bilo gde, jer crtanje granica po etničkim osnovama je protiv vrednosti EU u koju težimo da se učlanimo”, rekla je Osmani.

Nemački diplomata je govoreći o dokument koji podrazumeva promenu granica na Zapadnom Balaknu rekao da je Nemačka protiv te ideje.

“Sadržaj non pejpera treba da ostane non pejper. Ukoliko se radi o promeni granica Nemačka vlada je odlučno protiv toga. Takva dokumenta ne vode ka smirivanju konflikta nego stvaranju novih. Tako da odbijamo razgovor o tome, unutar EU postoji mišljenje da niko ne može da zamisli da EU ide tim putem“, naveo je nemački diplomata.

Mas je najavio je da će nakon prvog kontigenta od 24.000 doza vakcina iz Kovaks programa na Kosovo stići još 100.000 doza iz EU. Osmani se zahvalila nemačkom diplomati na kontinuiranoj podršci. Mas se nakon toga sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a razgovarao je i sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom. Nemački ministar inostranih poslova u petak će posetiti Beograd.