10:57

21.04.2016

10:57

21.04.2016

RTK2, Agencije

Bivši poslanik i potpredsednik Skupštine Kosova iz redova srpske zajednice Petar Miletić kritikovao je dijalog između Kosova i Srbije u Briselu.

Miletić je na konferenciji koju je organizovao BIRN povodom izveštaja "Big Deal", rekao da Kosovo nema nikakve potrebe za Zajednicom srpskih opština jer Srbi na Kosovu imaju dovoljna prava predviđena Ustavom i zakonima Kosova.

On je takođe kritikovao i rad predstavnika Srba na vlasti u Prištini, kao i onih na lokalnom nivou rekavši da ne čine dovoljno napora i da ne mogu da bidu angažovaniji jer oni nisu izabrani.

,,Odrekli su se bavljenja politikom, jer imaju luksuz da postave članove borda, savetnika, člana upravnog odbora... oni se politikom ne bave. Šta je posledica toga, zažmurili smo kada je Vulin doneo 7.000 glasova iz Beograda i OEBS i CIK, i Vlada i jedna i druga i EU, rekli smo trebaju nam poslanici sa severa. Ti kandidati sede u skupštini, i vi sada očekujete od njih da oni budu angažovaniji. Ima da radi šta mu kaže Đurić i tačka, ili te neće biti. Nama je zamenika premijera i ministre u Vladi Kosova postavio Vučić."

Miletić smatra da je do toga došlo trulim kompromisima, i za tako nešto svi moraju da snose odgovornost, jer sada imamo situaciju i kojoj su odnosi između Srba i Albanaca još gori.

,,Hvala bogu ne ubijamo se kao što smo to radili nekad. Danas su poslanici skupštine Kosova kamen u cipeli a ne poslanici koji rade za dobrobit Kosova i svoje zajednice. Zamenik premijera Kosova kaže, moj premijer je Vučić, vicepremijer kaže da Priština ne ispunjava svoje obaveze, alo, pa ti si Priština, kako možeš to da kažeš, šta vi radite po tom pitanju?", rekao je Miletić.

Ipak, kako Miletić tvrdi Briselski sporazum će doživeti totalni fijasko ukoliko ne bude formirana ZSO.

Video pogledajte OVDE.