20:30

06.05.2021

20:30

06.05.2021

RTK2, Jelena Đođević

Đurđevdan, praznik koji se proslavlja 6 maja, za koji se vezuje najviše narodnih običaja, ove godine nije tradicionalno obeležen na Gori. Proslava je izostala zbog pandemije koronavirusa.

“Gde god da si, za Đurđevdan na Gori da si”, poslovica koju pripadnici Goranske zajednice vekovima prenose s kolena na koleno ove godine nije ispoštovana i u praksi. Svečanost povodom proslave Dana Goranaca drugi put je odložila pandemija korona virusa.

I Goranci ove godine svoj najveći praznik proslavljaju skromno, u krugu porodice.

 „Đurđevdan se slavi ovde od kako se pamti Gora. Išlo se u planine, brale se zdravice, pravilo se veselje veliko. Ujutru je svaka okićenja cvećem, vrbama“, podseća Alidini Feruf.

 „Išli smo po planinama, brali cveće sa tupanima, onda se okupljali u velikom broju, dolazili su nam i susedi iz okolnih gradova, ali i iz Albanije, bilo je lepo. Ove godine sam samo okitio vrata cvećem, poslaću deci snimak da vide da u ovoj kući i dalje nekog ima“, ističe Dahilj Vehapi. 

Izostao je dolazak Goranaca koji su napustili zavičaj i bolji život potražili širom sveta. S obzorom da tradicija nalaže da se prilikom višednevne proslave Đurđevdana ugovaraju svadbe, korona virus je preprečio put i novim ljubavima.

 „Mladi su dolazili zarad upoznavanja, ovde su se pravile veridbe i sklapali brakovi za vreme Đurđevdana. Ovo je pečalbarski kraj, dolaze oni koji po skoro šest meseci nisu kući. Okupljanje je bilo veliko“, kaže Feruf.

Tradicionalnog okupljanja i veselja u selu Vranište nije bilo. Prostrana livada na kojoj su nekada organizovane velike zabave ostala je pusta na dan Đurđevdana u doba korone. Devojke nisu obukle svečanu narodnu nošnju, ove je godine izostalo tradicionalno goransko oro, nisu se čuli zvuci goča i zurle.

 „Mi žalimo što naše devojke, kojih ima samo pet u selu Mlike, nisu obukle tradicionalnu narodnu nošnju koju su naše bake i majke na razboj tkale“, kaže Vehapi.

Pre korone, nakon Vraništa, u danima nakon Đurđevdana,  tradicionalne proslave su organizovane u Rapči, Radeši i Restelici, gde se 10.maja praznovanje završavalo, a pečalbari vraćali svojim poslovima. Ove godine tradicionalnog praznovanja ni tamo neće biti.

Pored radosti i veselja oni koji su jedva čekali da Đurđevdan provedu na Gori, ostali su uskraćeni da probaju i čuvene specijalitete goranske kuhinje, među njima i čuvene baklave i tulumbe.