12:44

09.05.2021

12:44

09.05.2021

RTK2, Saopštenje

Potraga za  posmrtnim ostatacima  žrtava rata na Kosovu 1998-99, nastavljena je 5. maja, na lokaciji Kiževak-opština Raška.

„Iskopavanja će se nastaviti na ovom mestu narednih nedelja, sve do potpune pretrage cele označene lokacije masovne grobnice i ekshumacije svih posmrtnih ostataka žrtava rata koji se mogu nalaziti na ovoj lokaciji. Deo tima koji učestvuje u iskopavanju su forenzički eksperti Kosova, u ime kosovske delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica, zajedno sa ekspertima Međunarodne komisije za nestala lica i institucija Srbije“, kaže se u saopštenju za javnost iz kabineta premijera.

Prema informacijama od subote, lokaciju masovne grobnice u Kiževaku u Srbiji posetila je i  delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz Ženeve u pratnjii predstavnika dve delegacije u okviru Radne grupe za nestala lica.

"Forenzički stručnjaci Kosova i dalje će biti na lokaciji masovne grobnice do kraja ovog procesa, posebno nakon potvrde DNK analizom da posmrtni ostaci ekshumirani krajem prošle godine pripadaju žrtvama masakra u Rezali. Vlada Kosova ostaje posvećena nastavku svog rada, dajući prioritet rasvetljavanju sudbine  nestalih, boljem pravnom i institucionalnom tretmanu njihovih porodica i uspostavljanju pravde“, navodi se u saopštenju.