22:20

09.05.2021

22:20

09.05.2021

RTK

Ambasador Evropske Unije u Prištini Tomaš Suniog preneo je, povodom obeležavanja 9. maja Dana Evrope, poruku da Kosovo ima ima budućnost u Evropskoj Uniji.

U video obraćanju na Fejsbuku, koje je započeo pozdravom na albanskom i srpskom jeziku, Suniog je istakao da Dan Evrope predstavlja proslavu zajedničkih vrednosti i naglasio da pripada kako građanima Kosova tako i onima iz Evropske unije.

"Dan Evrope 9. maj nas podseća na jedinstvo i zajedničku sudbinu naše Unije i naših partnera na Zapadnom Balkanu. Ovaj dan pripada građanima Kosova koliko i građanima EU. Predstavlja proslavu zajedničkih vrednosti u koje verujemo", istakao je Suniog.

On je naglasio da Kosovo ima budućnost u Evropskoj uniji i da ne postoji alternativa evropskom putu.

"EU neće biti celovita bez svih zemalja Zapadnog Balkana. Čvrsto sam uveren da se, uprkos izazovima pandemije koronavirusa, privremenim razlikama u mišljenju, uloga Evropske Unije nikada neće smanjiti i da će ona i dalje biti najbliži partner Kosova", rekao je Suniog.

Pored toga Suniog je izrazio posvećenost Evropske unije u pomoći Kosovu u ekonomskom oporavku, jačanju demokratije i zapošljavanju mladih.

"EU je osigurala finansijska sredstva za borbu protiv socijalnih i ekonomskih efekata trenutne krize kroz humanitarnu pomoć, grantove i zajmove. Stoga budimo zajedno danas da bismo obeležili Dan Evrope i proslavili zajedničke vrednosti Kosova i Evropske unije", rekao je Suniog.