20:13

14.05.2021

20:13

14.05.2021

Tanjug, Nezavisne

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da geopolitički pristup Evropske unije prema prostoru Zapadnog Balkana nije samo teritorijalni, već je i emocionalni, ali da misli da EU potcenjuje tu dimenziju emocionalnog.

On je, u intervjuu za Tanjug, izjavio da bi se ponovni pokušaj menjanja granica na Zapadnom Balkanu završio veoma konfliktno i da ne bi bilo tih problema na ovom prostoru, ako bi sve države istovremeno ušle u Uniju.

Prvi podsticaj za nastavak dijaloga Beograda i Prištine vidi na predostojećem samitu Brdo-Brioni, kada će, kako kaže, biti prvi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Kosova Vjose Osmani.

Na pitanje da li je kontradiktorno to što kaže da se Slovenija protivi promeni granica, a priznala je nezavisnost Kosova 2008. godine, koju zvanični Beograd ne priznaje, Pahor je kazao da razume to tumačenje Srbije.

"Ali sam i pre rekao, prijatelju predsedniku Vučiću, da moramo da živimo u realnom vremenu nakon te tragedije koje se završila krajem 90-ih i i ostavila granice kakve su sada. Razumeli smo da je pokušaj njihovog menjanja tada bio veoma težak i da bi u ponovnom pokušaju i kad bi počeo mirno, da bi se ponovo završio veoma konfliktno“, rekao je predsednik Slovenije.

Pahor ističe da se sve ostalo može završiti veoma loše i smatra da to niko ne želi.