19:04

16.06.2021

19:04

16.06.2021

Siniša Kostić, RTK2

U danu kada je predsednica Kosova objavila datum lokalnih izbora, premijer  Aljbin Kurti je u Briselu na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem započeo predizbornu kampanju za te izbore“, izjavio je za RTK2 potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

„Mislim da to nije dobro, ako govorimo o budućnosti, ako govorimo o uspostavljanju normalnih odnosa na ovim prostorima.Utisak moj je da stavlja EU u jednu situaciju koja ukazuje na to da i oni nemaju mehanizme da pokrenu taj proces na jedan konkretan način.Dozvoliti da se u Briselu na taj način nastupa i koristi tako važan događaj za potrebe po mom mišljenju stranke koju gospodin Kurti vodi je zaista poražavajuće“.

Na ZSO čekamo skoro 3000 dana  

Gostujući u emisiji Razgovor, Jevtić je istakao da se na Sporazum o Zajednici srpskih opština koji je ratifikovan u Skupštini Kosova čeka skoro 3000 dana.Iako Priština ima obavezu da ga sporovede, na sastanku u Briselu smo videli jedan zanimljiv momenat, da sve što se pre ovog sastanka desilo ili dogovorilo ne važi, kao da je sve počelo 14. februara, rekao je Dalibor Jevtić.

„Ako je tako, šta sada treba da vratimo barikade na sever, da ljudi izađu iz institucija, da se rasformiraju opštine, treba sve što je urađeno kroz proces dijaloga da se vrati na početak, i civilna zaštita i sve ono što se događalo u procesu takozvane integracije Srba sa severa.Ako to nekome odgovara i ako je to pristup u koji neko veruje da će doneti nešto dobro na ovim prostorima, ja se potpuno ne slažem s tim i sada je trenuak kada predstavnike EU treba da pitamo, u redu vi ste ovde posrednici, vi ste bili garant svega, kakav je vaš stav prema ovim pitanjima, da li bi trebalo da se vratimo na početak?“

Potpredsednik Srpske liste je naveo da je to jako neodgovorno i takav pristup  može da donese mnogo štete.

Kurti ne može da govori u ime Srba na Kosovu

Aljbin Kurti ne može u ime Srba na Kosovu da iznosi stavove onoga što mislimo da je naš interes ovde, dodao je gost Razgovora.

„Ako govorimo o predlogu takozvanog Nacionalnog veća za Srbe na Kosovu, to ne da je daleko od onoga što suštinski treba da donese rešenje po određenim pitanjima položaja srpske zajednice, već je u suprotnosti i sa Ustavom Kosova i svega onoga što piše u Ahtisarijevom planu.To je suštinski još jedno kršenje prava srpske zajednice na Kosovu, ali kada imate još jedno umanjenje prava Srba na Kosovu onda je to u redu“.

Samoopredeljenje konstantno želi da bira srpske predstavnike

Beograd nikada u prošlosti nije birao ko će predstavljati Albance u određenim procesima, niti Albanci bi trebalo da se bave time ko će u bilo kom telu da predstavlja Srbe, rekao je Dalibor Jevtić, komentarišući predlog Prištine za izuzećem Veljka Odalovića sa mesta predsednika Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

„S druge strane, od formiranja Vlade, Samoopredeljenje ima konstantnu potrebu da bira srpske predstavnike na Kosovu i to smo videli kroz nekoliko slučajeva i primera.Danas smo u jako teškoj situaciji i ja sam u razgovoru sa međunarodnim predstavnicima izneo činjenicu da se iz dana u dan ustavna i zakonska prava Srba umanjuju i oduzimaju i to jeste problem“.

Sastanak sa predsednikom Srbije važan za Srbe sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još jednom juče pokazao istrajnost i promišljenost u teškim uslovima i okolnostima, kada mu neko iznese sva ona pitanja i ono što je rečeno od strane delegacije Prištine na sastanku, rekao je Dalibor Jevtić.

„Možda bi svako drugi drugačije reagovao  i izašao sa sastanka, ali je predsednik Srbije razmišljao o nama, o životu i još jednom istakao da je njemu dijalog važan, zbog mira i stabilnosti, i mi to pozdravljamo“, kazao je Jevtić.

Ako je liturgija provokacija, ona je i svaki Srbin na Kosovu provokacija

„Kada neko kaže da je liturgija provokacija, a moram i to da kažem da nije nijedna politička poruka bila, niko nije dao niti jednu političku izjavu nakon liturgije.Ono što je vladika Teodosije rekao bile su poruke mira, suživota i zajedništva, istakao je  Jevtić, osvrnuvši se na liturgiju u hramu Hrista spasa u Prištini kojoj je prisustvovao za Spasovdan.

„Priština kao grad koji ima katedralu, crkvu, a uskoro će dobiti i džamiju, treba da ima i hram koji je započet i koji treba da se završi i svi ovi izgovori koje možemo da čujemo oko toga ko je to gradio, a znamo da to nije tako.Znamo da u suštini sam Milošević nije bio oduševljen idejom da se gradi svetinja u Prištini.Ali to su samo izgovori, ali jasan pokazatelj je kada neko kaže da je liturgija provokacija, time poručuje da su svaki Srbin, svaka Srpkinja koji žive na ovim prostorma za te iste ljude provokacija“.

Ispisivanje grafita u prisustvu KFOR-a i Kosovske policije na objektu koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi je ozbiljno pitanje kojem bi trebalo svi da se pozabavimo, rekao je Jevtić.

Odnos EU i Vašingtona je ključan za budućnost dijaloga

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić smatra da prištinska strana neće uraditi ništa konkretno do lokalnih izbora na Kosovu, koji su zakazani za 17. oktobar, dodajući da je lako biti destruktivan i populista, ali je teško pokazati konstruktivnost i kompromis.

„Odnos EU i Vašingtona je ključan za budućnost dijaloga Beograda i Prištine, jer ukoliko oni dozvole ovakav pistup Prištine, onda ne vidim problem samo u gospodinu Kurtiju i one koji su vlasti u Prištini, već u predstavnicima međunarodne zajednice, rekao je Jevtić i zaključio da ukoliko i oni žele da od tih sastanaka prave predstavu za unutrašnju upotrebu pred lokalne izbore na Kosovu, onda su i oni deo te političke kampanje, a to nije uopšte dobro.