18:48

16.06.2021

18:48

16.06.2021

KoSSev

Dan nakon prvog pregovaračkog susreta u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, nižu se reakcije opozicionih političara u Prištini. Šta kažu bivši šefovi kosovskih pregovaračkih timova?

Hiseni: Jedan od najvećih neuspeha Kosova od 2008.

Koordinator za dijalog Hotijeve vlade, Skender Hiseni (Hyseni), u zasebnom saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici, komentarisao je jučerašnji sastanak, kazavši da se radi o jednom od najvećih neuspeha Kosova od proglašenja nezavisnosti.

Kurti je juče u Briselu održao monolog, dodao je Hiseni, kao da se obraća na skupu Pokreta Samoopredeljenja u nekom selu na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Kosovo je juče u Briselu uradilo upravo ono što su Vučić i Srbija želeli. Kurti je izrazio želju, kako je Hiseni naveo, da zadrži status kvo.

Dobra okolnost je, zaključuje Hiseni, što ne zavisi sve od Kurtija i Vučića, koji izgleda imaju isti cilj a to je „odugovlačenje i status kvo“, napisao je Hiseni na Fejsbuku.

Tahiri: Kurti Kosovo stavio u težak položaj posle jučerašnjeg sastanka

Hisenijeva prethodnica, takođe bivši glavni kosovski pregovarač za dijalog Beograda i Prištine, Edita Tahiri, iz vremena dok je Kosovom upravljao Hašim Tači, takođe je kritikovala Aljbina Kurtija, rekavši da je bio inferioran i da je naneo štetu Kosovu, dovevši Kosovo u težak položaj nakon jučerašnjeg sastanka.

„U završnoj smo fazi dijaloga i Kurti me je iznenadio, da je Kurti bio prilično oštar kada je bio u opoziciji protiv vlade, čak i sa nasiljem, ali u onim tačkama koje sam videla i u izjavi koju sam videla, Kurti je bio mnogo inferiorniji, zapravo rekao je da želi dijalog kao novi početak, bio je poput učenika prvog razreda i povredio je Kosovo i stavio je Srbiju u bolju poziciju“, rekla je Tahiri za Kanal 10.

Haradinaj: Kurti je prevarant 

Bivši kosovski premijer i predsednik AAK Ramuš Haradinaj, ponovo je kritikovao Kurtija. Njegov pristup smatra opasnim i pogrešnim, a samog Kurtija nazvao je „prevarantom“.

On je u izjavi za KosovaPress kazao da je na jučerašnjem sastanku pred srpskom stranom u Briselu Kurti morao da ide sa samo jednim ciljem, uzajamnim priznavanjem.

Kako je Haradinaj kazao, Kurti vraća dijalog na početak i teži uspostavljanju novog ekonomskog odnosa sa Srbijom, naprednijeg od inicijative poznate kao Minišengen.

„To je rizik, a istovremeno je proces koji uključuje EU i koji traje, takođe ima pogrešan pristup mirovnom sporazumu, ono što ostaje za Kosovo je priznanje, bivši premijer je želeo nakon svega ovog vremena konačno da ide sa samo jednom tačkom dnevnog reda, uzajamnim priznavanjem i pitanjima vezanim za priznavanje, ali ne i da se pitanje priznanja relativizuje sa pitanjima CEFTA-e i SEFTA-e“, kazao je Haradinaj.

O ostalim reakcijama na jučerašnje razgovore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, kao i samim dešavanjima u Briselu, čitajte u vestima u nastavku.