20:44

17.06.2021

20:44

17.06.2021

RTK, Telegrafi

Austrijski kancelar Sebastian Kurc ocenio je kao važan sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u utorak u Briselu.

„Ti sastanci nisu jednostavni i mi to znamo. Do danas je napredak ograničen. Zbog toga su takvi sastanci važni i nadam se da će u budućnosti biti postignut odgovarajući napredak. Ovo bi bilo dobro za građane i čitav region. Svi bi trebalo da budu zainteresovani za održavanje takvih razgovora“, dodao je on.

U intervjuu za novinsku agenciju Tanjug, austrijski kancelar rekao je da je jedini izlaz da se dve strane približe jedna drugoj.

„Drugo rešenje nije moguće. O ovome sam razgovarao sa Miroslavom Lajčakom, koji je iskusni diplomata, bivši ministar spoljnih poslova. Region nam je veoma važan“, rekao je Kurc za Telegrafi.

Upitan koliku moć Brisel ima u rešavanju tog pitanja, Kurc je rekao da svi učesnici znaju da konstruktivni razgovori, za koje se nada da će dovesti do rešenja, pružaju osnovu za miran život u regionu, za dobar ekonomski razvoj i za evropske integracije.

„S druge strane, najave i obećanja iz Brisela moraju se ispuniti, jer u protivnom EU gubi kredibilitet i to bi bilo loše“, rekao je on.