22:20

17.06.2021

22:20

17.06.2021

RTK2, RTK

Tokom boravka u Turskoj, na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, sa kojim je razgovarala o odnosima Kosova i EU i dijalogu sa Srbijom.

"Novo rukovodstvo Kosova daje prioritet neophodnim reformama za unapređenje procesa integracije naše zemlje u Evropsku uniju i NATO. Pokazali smo spremnost da učestvujemo u dijalogu, ali u dobro pripremljenom procesu, koji će rezultirati konačnim sporazumom o uzajamnom priznavanju i koji će poštovati suverenitet i integritet Kosova", kazala je Osmani.

Kako je kazala, nova faza dijaloga, treba da se "rukovodi principom jednakog tretmana strana i da osigura da ona uključuje pitanja koja su u interesu naših građana", istakla je Osmani.

"Pružanje informacija o nestalim licima od strane Srbije treba shvatiti vrlo ozbiljno, kao i da je potrebno da se pokaže posvećenost srpske države ciljevima dijaloga", naglasila je ona.

Osmani je takođe naglasila da Srbija nije sprovela oko dve trećine sporazuma potpisanih u Briselu, i dodala da su rasprave o promeni teritorija opasne jer, prema njenim rečima, mogu destabilizovati čitav region.

Ona je evropskom zvaničniku još jednom prenela zabrinutost građana Kosova zbog odlaganja procesa liberalizacije viznog režima i procesa integracije Kosova, ali i regiona, u Evropsku uniju.

Prema njenim rečima, Kosovo je postiglo značajan napredak, ispunjavajući sve zahteve EU , pa je vreme da EU održi svoja obećanja, dopusti liberalizaciju viza za građane Kosova i ubrza proces integracije zemalja regiona koje ispunjavaju kriterijumi u strukturama EU, jer ovo jača mir i stabilnost u regionu.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je informisao Osmani o pripremama EU za proces dijaloga i izrazio uverenje da će se pokrenuti proces nastaviti kako bi se postigao trajni sporazum između Kosova i Srbije.