19:49

21.06.2021

19:49

21.06.2021

N1, Anadolija

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da Srbija i Kosovo učestvuju u briselskom dijalogu kao dve suverene države i da Kosovo nikada neće prihvatiti da status i granice Kosova budu tema pregovora.

Ona je na marginama trodnevnog Diplomatskog foruma u Antaliji u Turskoj, koji je završen u nedelju, za agenciju Anadolija rekla da je status Kosova jednom zauvek rešen 17. februara 2008. godine, kada je Skupština proglasila nezavisnost.

Osmani je dodala da je proces priznanja Kosova kao nezavisne države “put koji se suočava sa dosta izazova i prepreka, zbog napora Srbije i Rusije da zaustave ovaj proces“.

“Ali dozvolite mi da naglasim da je nezavisnost Kosova nepovratan proces. Ne postoji ništa što bi moglo zaustaviti naš put napred za više priznanja i više članstva. Ponekad nam treba više vremena, ali i dalje se krećemo napred“, dodala je.

Ona je rekla da je Kosovo do sada priznalo preko 100 država širom sveta i da nastavljaju napore na povećanju tog broja.

„Budući da je Međunarodni sud pravde potvrdio da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, praktično nema razloga da bilo koja država okleva da prizna Kosovo“, rekla je Osmani.

Dodala je da je Kosovu potrebna stalna podrška Turske da bi steklo priznanje i članstvo u međunarodnim organizacijama.