16:46

22.06.2021

16:46

22.06.2021

RTK

Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđi Di Majo rekao je da se liberalizacija viznog režima za Kosovo mora desiti vrlo brzo.

Takođe je rekao je da je prioritet Italije ekonomski rast i borba protiv korupcije.

„To smo dokazali danas potpisivanjem bilateralnog sporazuma. Sa ministrom smo se dogovorili da nastavimo ovaj put za jačanje saradnje dve zemlje. Put reformi koje bi Kosovo trebalo da preduzme i približavanje EU, Italija je uverena da će Kosovo biti u Evropi i da će se liberalizacija viznog režima dogoditi što je pre moguće. Podstičemo Kosovo da napreduje ka postizanju rezultata. Olakšavanje EU i podrška SAD-a su velika podrška. Kosovo ne može da se plaši dijaloga već da ide dalje“.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je da je veza između dve zemlje jaka.

„Pre nekoliko nedelja održali smo zajedničku vojnu vežbu na Kosovu. Naša zemlja je posvećena članstvu u EU i NATO. Maij zna da su se hiljade Albanaca naselili u Italiji nakon Skenderbegove smrti. I danas postoje sela u kojima se govori stari albanski dijalekti. Veza između Italije i nas vrlo je živahna i vrlo stara. Imali smo odličan sastanak u pogledu atmosfere i rezultata“, rekla je Gervala.

„Italija je prijatelj Kosova. Potpisivanje sporazuma za ukidanje dvostrukog oporezivanja učiniće ekonomsku saradnju manje birokratskom i uticaće na direktna strana ulaganja iz Italije na Kosovu.