16:58

24.06.2021

16:58

24.06.2021

KoSSev

Nakon što su SAD izradile studiju izvodljivosti o upravljanju vodnim resursima Gazivoda u Prištini je Vašingtonski sporazum koji je potpisala prethodna vlada, a kojem se protivi trenutna, ponovo postao aktuelna tema. Potpisnik ovog sporazuma i nekadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti, poručio je Kurtiju da ga sprovede, i da se izjasni da li studija izvodljivosti krši suverenitet Kosova. Opoziciona DPK želi takođe da čuje stav vlade o ovom Sporazumu, kao i studiji izvodljivosti, dok se iz vlasti za sada ne oglašavaju.

„Vlada Kosova nije preduzela nijeda korak u ovom pravcu. Ništa nije učinjeno na unapređenju ovog sporazuma. Pozivam one koji su sada u vladi da se pobrinu za realizaciju projekta ovog sporazuma“, kazao je Hoti na današnjoj sednici Skupštine u Prištini.

Takođe je podsetio da je administracija predsednika SAD, Džoa Bajdena, potvrdila da ostaje posvećena primeni ovog sporazuma koji je zaključen za vreme administracije Donalda Trampa.

„U pismu koje je on poslao Kongresu, on saopštava da je 200 miliona dolara opredeljeno za gasne projekte na Kosovu u okviru MCC“, kazao je Hoti pred poslanicima.

Ujedno je podsetio da je stranka Aljbina Kurtija – Samoopredeljenje, koja je u vreme potpisivanja sporazuma bila u opoziciji, žestoko kritikovala pojedine tačke dokumenta, među kojima i one o jezeru Gazivode, na koji je Hoti stavio potpis.

„Tada su sve opozicione stranke kritikovale Vašingtonski sporazum. Juče je vladi dostavljena studija izvodljivosti za jezero Gazivode. Oni imaju ovu studiju u rukama i očekujem jasnu izjavu vlade o ovom pitanju“, kazao je Hoti.

Upitao je ujedno aktuelnu vladu da li izveštaj o studiji izvodljivost za jezero Gazivode, dostavljen izvršnoj vlasti, krši suverenitet Kosova.

„Bilo je apsurdno da je tadašnja opozicija izjavila da ova studija krši suverenitet teritorije Kosova. Danas želim odgovor od Vlade da li ova studija koju je napravio glavni kosovski partner, Sjedinjene Američke Države, krši suverenitet„, upitao je Hoti.

Stav da bi Kurti trebalo da sprovede sporazum potpisan 4. septembra u Beloj Kući sa Hotijem deli i lider stranke LDK, u vreme potpisivanja Vašingtonskog sprazuma, Isa Mustafa.

Kaže da je izrada studije izvodljivosti pokazala ozbiljnost SAD povodom ovog sporazuma.

Precizirao je i da Vašingtonski sporazum nije privatni sporazum Avdulaha Hotija, već obaveza kosovske vlade.

„Za zemlju je kontinuitet upravljanja od velike važnosti, jer partneri ne preferiraju saradnju i investiranje u zemlje čije vlade ne ispunjavaju obaveze, sporazume i obaveze vlade i prethodnih vlada. Oni čak i ne preferiraju međunarodne banke i finansijske institucije“, rekao je Mustafa, prenosi Gazeta Express.

I dok se vlada ne oglašava o Vašingtonskom sporazumu, ali i studiji izvodljivosti koja joj je prosleđena, iz opozicije stiže još jedan zahtev – da se Kurti oglasi o ovom dokumentu.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, Abeljard Tahiri, aktuelnoj kosovskoj vladi i njenim čelnicima postavio pitanje o tome kakav je njihov stav po pitanju primene Vašingtonskog sporazuma.

„Naši partneri su već započeli konkretne korake, kao što je bio slučaj pre dva dana usvajanjem plana za jezero Gazivode, iako je bilo izjava od nekih pojedinaca da ne postoji pravni osnov za sprovođenje ovog sporazuma. Kakav je stav Republike Kosovo, da li će primena ovog sporazuma početi ili ne?“, upitao je Tahiri.

Da ne postoji pravni osnov za primenu Vašingtonskog sporazuma izjavio je nedavno portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu. Ovakav stav pravdao je time da sporazum nije ratifikovan u skupštini.