22:47

24.06.2021

22:47

24.06.2021

RTK

Bivša kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku, rekla je da je odbijanje sporazuma koji je postignut 4. septembra u Vašingtonu ozbiljna greška Kurtijeve vlade.

Naglasila je da ako Vlada ima bilo kakve primedbe na sporazum, trebalo bi da reaguje mimo izjava, u suprotnom misli da bi taj sporazum trebalo u potpunosti poštovati, jer je to korisno za Kosovo.

„Odbijanje Vašingtonskog sporazuma predstavlja tešku političku grešku. Ako postoji dilema, o tome treba razgovarati sa SAD-om, ali Kosovo se obavezalo i ne može izbeći odgovornost. Ako smatraju da je štetno, trebalo bi da reaguju dalje od izjava. Moramo biti veoma uspešni jer međunarodne partnere ne treba tretirati kao domaće igrače“, rekla je ona za Rubikon.

Čitaku je takođe govorila o projektu minišengen, za koji je rekala da je proizvod eksponenata Demokratske stranke u SAD.

„Postoji kontinuitet u američkoj politici prema Kosovu, Srbiji i dijalogu. Pitanje minišengena, koje su u početku svi na Kosovu odbacili, napravili su i dizajnirali predstavnici Demokratske stranke u SAD, koji imaju jake administrativne pozicije. Smatralo se da je najbolji način za otključavanje dijaloga regionalna saradnja“, rekla je ona.