09:01

21.07.2021

09:01

21.07.2021

Anamari Repić, RTK

Proces dijaloga je spor i neizvestan, pa je potrebno aktivnije učešće međunarodnih pregovarača, kaže direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov komentarišući drugu rundu dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Prema njegovim rečima, Srbija ima zahteve koji su utemeljeni jer se traži da se ispuni ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, a pre svega to je stvaranje Zajednice srpskih opština. Kako ističe, EU bi morala da izvrši pritisak na Prištinu da ispuni tu obavezu.

“Kurti je izašao sa jednim tvrdim stavom da nema oko čega da se pregovara, već da je potrebno da tema bude obostrano priznanje Kosova i Srbije. To je zakucana varijanta koja u dobroj meri Vučiću daje alibi da kaže eto oni ni u čemu neće da popuste, Kurti neće da se ponaša konstruktivno, tako da ja nemam drugu varijantu sem da se držim onoga što je srpski stav, a to je da se ispuni Briselski sporazum”, smatra Popov.

Zvanični Beograd krivi Prištinu što nema pomaka u dijalogu, jer od Srbije traži da odgovara za genocid i prizna nezavisnost. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle nove runde dijaloga u Briselu sa delegacijom Prištine i posrednicima EU kaže da je Srbija prihvatila sve tri tačke predloga EU za razgovor, ali da Priština nije želela da prihvati nijednu.

Popov ocenjuje da se ovakvim tempom dijaloga teško može očekivati okončanje pregovora naredne godine. Ističe da bi bilo za očekivati da će sama EU ubrzati proces pregovora, time što se neće pojavljivati samo u ulozi moderatora, već da bude i aktivan učesnik, odnosno treća strana u pregovorima.

“To bi zapravo značilo da EU izađe sa nekim suvislim predlogom oko čega bi se mogli dalje voditi pregovori između Kurtija i Vučića. Umesto toga, EU je izašla s neke tri tačke neke izjave, koja je u dobroj meri opšteg karaktera i sve se iz sastanka u sastanak pretvara u onu ranije već viđenu čajanku u troje kod Mogerinijeve”, kaže Popov dodajući da EU mora da uradi nešto po pitanju “najtežeg problema u regionu”.

Prema njegovoj oceni, ceo proces se previše odugovlači, te ukoliko se ovakvom metodologijom nastavi dalje sa pregovorima oni neće dati očekivane rezultate. Stoga, dodaje u ovom trenutku je od velikog značaja aktivno učešće Amerike u dijalogu Beograda i Prištine, i to na način kako je to radio Tramp.

“Da Amerika izađe na teren i da, ona ne radi tako nežno kao EU, na svoj način pritiska i jednu i drugu stranu, da postavi neke već početne tačke mogućeg dogovora i da onda insistira da se to ispuni. Videli smo da ona ima taj kapacitet da može da uslovi nekim mogućim sankcijama i jednu i drugu stranu”, smatra Popov.

Kako navodi, može se i u nastavku očekivati da Kurti da izađe sa svojim tvrdim stavovima, što Vučić može upotrebiti za ocenu da Priština nije za dogovor.

“Vučićeva teza je da ne može jedna strana sve da dobije a druga sve da izgubi, dakle mora se naći neki kompromis. Ovde kompromisa nema i na taj način bi Evropa dodatno urušila svoj kredibilitet ukoliko bi se ponovilo ono što smo već videli kada je Mogerinijeva bila posrednik”, ističe Popov dodajući da ne očekuje dogovor do izbora u Srbiji naredne godine.