16:20

27.07.2021

16:20

27.07.2021

Nemanja Simić, RTK2

Premijer Aljbin Kurti je otkrio spomen-ploču “Heroji Kosova” u čast policajaca stradalih na dužnosti. Kurti je rekao da su policijaci poginuli braneći, kako je rekao, teritoriju i suverenitet Kosova.

Spomen-ploča je otkivena u zgradi Generalne direkcije Policije Kosova u Prištini, na kojoj su se našla imena 21. policajca koji su stradali zarad očuvanja suveriniteta Kosova. Premijer Kurti je poručio da će porodice poginulih moći da računaju na institucionalnu pomoć i podršku.

"Danas odajemo počast svim nastradalim osobama na Kosovu. Nastradali su braneći teritoriju Kosova, ostavivši svoje korene u oslobilačkom ratu. Na policiju se često vrši prtisak, to je i danas česta pojava. Porodice poginulih imaće našu podršku, ali je pred nama još mnogo posla. Slava palima", istakao je premijer Aljbin Kurti.

Počast poginulim pripadnicima policije odao je i predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca koji je istakao da je policija zadužena za očuvanje mira.

"Policija je najvažnija i najcenjenija institucija. Ona brine o održavanju javnog reda i mira. Onima koji su pali na dužnosti uvek će biti odata počast, uvek ćemo biti uz njihove porodice", rekao je Konjufca.

Prema rečima Direktora Kosovske policije Samedina Mehmetija spomen-ploča predstavlja sponu sa herojima i dodao da se neprekidno mora raditi na unapređenju rada, na šta ih obavezuje i sećanje na kolege kojih više nema.

"Okupili smo se danas da odamo počast onima koji su pali na dužnosti, a otkrivanjem ove spomen ploče oni će i dalje biti sa nama. Interesovanje za služenje građanima bilo je veliko, rad policije je misija koja zahteva neprekidno ulaganje u unapređenje rada", rekao je Mehmeti.

Premijer Kurti je za kraj rekao da je zadatak Vlade da se svaki građanin Kosova oseća bezbedno.