17:13

27.07.2021

17:13

27.07.2021

Radio Slobodna Evropa

Dragica Gašić, koja se početkom juna kao prva povratnica iz redova srpske zajednice vratila u Đakovicu na Kosovu, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da joj je stan obijen i opljačkan.

Policija u Đakovici, gradu na oko 80 kilometara od Prištine, nije mogla za RSE da potvrdi informaciju da je Dragici Gašić obijen stan. Izjavili su da se Gašić danas (27. jul), u pratnji policije, vratila u Đakovicu iz Kline gde je boravila kod sestre.

"Uz pratnju policije, ona je stigla u stan i ispred njene zgrade postavljena je policijska straža", rekao je za RSE portparol policije u Đakovici Nusret Xhurkaj, dodajući da za sada još uvek nema informaciju o tome da joj je stan obijen i opljačkan.

Dragica Gašić, međutim, tvrdi da je slučaj odmah prijavila policiji. Kako kaže, nestale su joj lične stvari, hrana, sigurnosna kamera i ruter za internet. Gašić je rekla i da ulazna vrata stana ne mogu da se zatvore.

"Nikako ne mogu da se naprave. Ne znam kako ću da spavam ako se ne naprave vrata, ne mogu ni da se zatvore", dodala je.

Inače, Dragica Gašić je krajem juna pokušala da promeni ulazna vrata stana i zameni ih blindiranim, ali joj to policija nije dozvolila, uz obrazloženje da za tako nešto treba da dobije dozvolu opštine.

U međuvremenu, Opština Đakovica je početkom jula protiv Gašić podnela tužbu Osnovnom sudu u tom gradu, kojom traži da se Dragici Gašić "poništi ugovor o izdavanju stana, uz zahtev za privremene mere".

"Ne daju mi da promenim vrata, predali me na sud i sada kao nemam prava da renoviram stan", rekla je Gašić.

Ponovila je i da nema nameru da se više seli iz Đakovice.

"Ja planiram da ostanem pa šta mi Bog da. Ja se ne plašim ni što su mi vrata obili", navela je ona i izrazila nadu se da će joj lokalne vlasti u Đakovici na kraju dozvoliti da zameni ulazna vrata blindiranim, kako bi se osećala sigurnom kad negde otputuje.

U vezi sa obijanjem njenog stana, reagovala je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije.

"Očigledno da su oni koji su Dragici zabranili da ugradi blindirana vrata, želeli da joj po ko zna koji put nacrtaju metu na čelu i njihove pretnje su se ostvarile", navodi se u reakciji.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije je dodala da će o ovom incident biti obavešten Brisel, ali i međunarodne misije na Kosovu.

Šta je prethodilo?

Kosovska imovinska agencija (Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine) je oslobodila stan Dragice Gašić u Đakovici, u koji se ona uselila 9. juna uz navode da joj se ostvarila želja da se vrati na Kosovo.

Gašić je tako postala prva Srpkinja koja se u Đakovicu vratila nakon sukoba 1999. godine.

Dragica Gašić je tvrdila da je u Đakovici nepoželjna i da je svakodnevno trpela napade zbog čega je imala pratnju policije kada napušta stan.

Ona kategorično tvrdi da ima svu dokumentaciju koja potvrđuje da je vlasnik stana.

Po povratku Dragice Gašić u Đakovicu u junu 2021. godine, jedanaest nevladinih organizacija sa teritorije opštine Đakovica je saopštilo da će Vladi Kosova podneti peticiju putem koje se zahteva odlazak Dragice Gašić iz Đakovice.

Sumnja se da je Dragica Gašić nepoželjna u Đakovici jer je u predratnom periodu radila u srpskoj policiji, ali ona tvrdi da da nikome nije učinila nikakvo zlo i da je u policiji bila samo čistačica.

U Đakovici je tokom ratne 1998. i 1999. godine ubijeno više od hiljadu albanskih civila, većinom muškaraca. Neki od njih se i dalje vode kao nestali jer njihova sudbina još uvek nije rasvetljena.

Vlada Kosova na slučaj Dragice Gašić nije reagovala.