23:52

05.08.2021

23:52

05.08.2021

RTK

Poslanik nemačkog Bundestaga i izvestilac za Zapadni Balkan Peter Bajer imao je jasne poruke za Vladu Kosova u vezi odbijanja zvanične Prištine da ne bude deo inicijative za regionalnu saradnju koja je pokrenuta kao "Mini-Šengen" i finalizovana kao "Otvoreni Balkan" između Albanije, Severne Makedonije i Srbije, 29. jula u Skoplju.

„Poziv postoji, Kosovo može biti deo ove inicijative i tamo biti jak igrač. Moraju prevazići istorijske i ideološke stvari i teret koji nose na svojim plećima. Znam da je ovo teško, i za mene kao Nemca je lako to reći, ali za dobrobit građana svih zemalja mislim da je ovo dobar projekat", rekao je nemački diplomata.

Osim toga, Bajer, koji je koordinator nemačke vlade za transatlantska pitanja, govorio je o razgovorima između Kosova i Srbije.

Dok je bivši američki izaslanik za Balkan, Džejms O'Brajen, govorio o mogućnosti prevremenih izbora na Kosovu, o čemu se u Prištini ne govori.

„S novim izborima sledeće godine u Srbiji i mogućim izborima na Kosovu, skeptičan sam da će biti rezultata. Upravo sam čuo glasinu o vanrednim izborima na Kosovu", rekao je O'Brajen.