18:46

20.09.2021

18:46

20.09.2021

KoSSev

„Mi smo još sinoć znali da Priština planira pokrete svojih specijalnih snaga na Sever, da su jutros nešto posle 6 časova te snage prešle na teritoriju Severa i to je po šesti put ovoga puta, najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugih cevi, više od 20 oklopnih vozila snajperista postavljenih na mnogo mesta“, kazao je Aleksandar Vučić na konferenciji za medije koja je u toku u Beogradu, a povodom današnjeg uvođenja probnih RKS oznaka.

Još je jedan od najtežih dana na Severu Kosova – potvrdio je srpski predsednik.

„Nije to pitanje bilo kakve dramatizacije, ali je situacija veoma ozbiljna, teška, i kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i koji se neozbiljno ponašaju a kojima je jedini cilj kako da prošite svoju vlast i moć, onda je vrćo teško dolaziti do racionalnih rešenja“, istakao je Vučić.

Srpski predsednik je Prištinu optužio da ceo dan demonstrira silu, pre svega na Jarinju i Brnjaku, optuživši prethodnu srpsku vlast da ih je ona napravila, te da nemaju pravo da ulaze na Sever bez prethodnog znanja srpskog komandira.

Prištinu je optužio za unilateralni potez, uz podršku mentora, ne otkrivši i ko su. Što se tiče srpske strane, kaže da ih nisu obavestili ali da su ih Srbi upozorili da to ne čine.

Na konferenciji je objasnio, kako kaže, šta se danas dogodilo.

Podsetioje na dva sporazuma iz 2011. i 2016. koji su se ticali istog pitanja – tablica.

To su četiri sporazuma o slobodi kretanja, prema kojima je KS tablicama produžavano trajanje od 2011. do 2016, i to na insistiranje Srbije, odnosno od 2016, do 2021.

„Za sve to vreme, odnovna obaveza Prištine je bila formiranje ZSO. A onda su oni na jedan volšeban i čudesan način protumaćili nešto što apsolutno nigde ne piše, osim što je u glavi g. Kurtija, pa on je zamislio neko potpuno novo pravilo koje nigde ne možete da pročitate, a to je da kada naiđe vozilo sa tablicama iz centralne Srbije, pošto sam video bezbroj netačnih tumačenja u našoj štampi, bezbroj netačnih tumačenja u našim medijima, dakle više nije problem KM ili Priština. To je bilo jutros, ali to nije prblem. Problem je ako naiđe vozilo vranjskih tablica“, naveo je Vučić.

Pokazao je fotografiju ambulantnog vozila vranjskih tablica da bi naveo kako je ovo vozilo zaustavljeno, na kojem su skinute tablice suverene međunarodno priznate države članice UN, „zato što se njima te tablice ne sviđaju“ i zato što Srbija stavlja takođe stikere

„Niti to gde piše, niti je igde pisalo, niti je to moguće. To ne piše niti u jednom dokumentu, čak ni u u onom iz 2011. Nikada nigde!“

Briselski sporazum uporedio je sa Dejtonskim: „Mi ćemo se uvek na njega pozivati kao na Dejtonski“, naglasio je i ponovio šta sve od tačaka iz Briselskog Priština nije ispunila.

Za to vreme, u obraćanju u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja jednoglasno su naveli u zasebnim obraćanjima da je današnjim potezima samo započeta primena sporazuma na koji je Srbija već pristala uz pomoć EU. Svećlja je kazao da kosovske vlasti ni u kom slučaju nemaju nameru da ugroze pravo na slobodno kretanje, bilo kakvo provociranje ili destabilizaciju situacije, a Srbe je pozvao da uklone barikade.

Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku. Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje, u neposrednoj blizini Jarinja dopremili više mobilnih montažnih kontejnera. Saobraćaj je trenutno na oba prelaza blokiran, te putnici u oba smera i na Jarinju i Brnjaku prelaze pešice.