23:40

20.09.2021

23:40

20.09.2021

RTK

Kosovska predsednica Vjosa Osmani reagovala je na zahtev Evropske unije da Kosovo i Srbija smire tenzije povodom novonastale situacije na severu Kosova zbog uvođenja reciprociteta.

Osmani je na Fejsbuku napisala da je Srbija ta koja krši sporazume iz Brisela, ne Kosovo.

"Kosovo je danas sprovelo u potpunosti sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i još uvek ne uspeva da sprovede. Reciprocitet po pitanju registarskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrasna i koja je proizvela tenzije, već je to bilo delovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu. Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Evropska unija. Srbija je ta koja se od 2016. ponaša 'jednostrano' i ne poštuje potpisane sporazume", napisala je Osmani.

Osmani navodi da Srbija preduzima mere suprotne od onog što je dogovoreno u Briselu.

"Stvara nelegalne srpske strukture na Kosovu, finansira ih i one rade po nalogu države Srbije, time ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona. Srbija, po nepromenjenom receptu iz prošlosti, koristi svoje institucije da ugrozi našu zemlju", piše Osmani.

Kosovska predsednica smatra da nijedna akcija Srbije neće zaustaviti odlučnost Kosova da dela u skladu sa međunarodnim obavezama za dobrobit svih građana bez obzira na etničku pripadnost.

"Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom doneta je zbog isteka roka sporazuma o slobodi kretanja dve zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se obezbeđuje jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je doneta i sprovedena na svim graničnim prelazima, osim na dva prelaza na severu, gde lokalne Srbe zloupotrebljava tamošnja srpska vlast i nelegalne strukture", tvrdi Osmani.

Ona je pozvala Evropsku uniju da reaguje, kako kaže, na provokacije Srbije.

"Pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da hitno prekine provokacije protiv Kosova i zloupotrebe u političke svrhe građana Kosova. Destabilizujuća politika Srbije na Kosovu i regionu i njihovi hegemonistički ciljevi tzv. ′′ srpskog sveta ′′ su povratak njihovoj politici 90-ih, koja je uzela mnogo žrtava u našem regionu", napisala je Osmani na Fejsbuku.