22:30

21.09.2021

22:30

21.09.2021

Saopštenje, RTK2

Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani i ministarka poljnih poslova Donika Gervala su se u okviru sastanaka sa svetskim liderima, tokom boravka u Njujorku, sastale sa predsednikom Gvajane Mohamedom Irfaanom Alijom.

Na sastanku sa predsednikom Alijom, predsednica Osmani je predstavila sliku događaja na Kosovu i u regionu, obuhvatajući i političke i ekonomske događaje, ali i izazove u pandemiji.

I na ovom sastanku predsednica Osmani je od Gvajane zatražila podršku za lobiranje kod njenih susednih država u Centralnoj i Južnoj Americi da priznaju nezavisnost Kosova.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, predsednica Osmani istakla je da dijalog ima smisla ako će na kraju uslediti međusobno priznanje u aktuelnim granicama i prema aktuelnom pravnom poretku.

Dalje, predsednica Osmani govorila je i o produbljenju odnosa između dve države. Ona je pomenula i promovisanje mogućnosti za investiranje, trgovinsku i ekonomsku razmenu.

Ministarska spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala istakla je bitnost saradnje u obrazovanju, turizmu i ostalim poljima od obostranog interesa.

A predsednik Ali je rekao da je Gvajana podržavala konstantno Kosovo i izrazio je spremnost za produbljenje odnosa između dve države. On je istakao spremnost institucija Gvajane da intenziviraju odnose sa Kosovom i ponovo je istakao podršku procesu učlanjenja u međunarodne organizacije.