20:21

22.09.2021

20:21

22.09.2021

Saopštenje, RTK2

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da kosovska strana namerava da nastavi proces dijaloga sa srpskom stranom u Briselu, uz posredovanje Evropske unije.

Ona je tokom sastanka u Njujorku sa premijerom Kuvajta šeikom Sabahom Al-Khaledom Al-Hamadom Al-Sabahom rekla da dijalog sa Srbijom treba zaključiti uzajamnim priznanjem.

Osmani je zatražila od premijera Kuvajta podršku ove zemlje za nastavak podrške Kosovu radi daljeg jačanja međunarodnog subjektiviteta.

U tom kontekstu, Osmani je tražila podršku u naporima za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao i da izvrši pozitivan uticaj na zemlje Islamske organizacije, koje nisu priznale Kosovo, jer je nezavisnost Kosova nepovratna i služi stabilnosti i miru regiona.

Ona je izrazila spremnost za produbljivanje odnosa sa Kuvajtom, pomenuvši prisustvo vojnika KBS -a u mirovnoj misiji u Kuvajtu, koji se nalaze u ovoj zemlji u okviru zajedničkog angažovanja sa američkim vojnicima iz Garde Ajove.

Osmani i Al-Hamad Al-Sabah složili su se da okončaju potpisivanje nekoliko sporazuma, uključujući jedan o "Statusu pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga tokom njihove privremene stanice u državi Kuvajt".

Predsednica je naglasila da Kosovo namerava da finalizuje sporazum o međusobnoj zaštiti i promociji stranih investicija.

Premijer Al-Hamad Al-Sabah je u međuvremenu čestitao Kosovu na postignutim rezultatima i izrazio spremnost za dalju saradnju dve zemlje, kao i implementaciju važnih projekata.

Obe strane su se složile oko daljeg produbljivanja diplomatskih odnosa, kao i pozdravile ideju o otvaranju kosovske ambasade u Kuvajtu i ambasade Kuvajta na Kosovu.